Vágólapra másolva!
Bernard Hopkins április 3-án Las Vegasban vehet revánsot Roy Joneson a 17 évvel ezelőtti vereségért. Az ezredforduló két bokszlegendája szóban már megkezdte a felkészülést az év egyik legjobban várt meccsére.

2010. április 3-án a Las Vegas-i Mandalay Bay Events Centerben találkozik újra a szorítóban a 90-es évek két, talán legnagyobb bajnoka, Bernard Hopkins (50-5-1, 32 KO) és Roy Jones Jr. (54-6, 40 KO), hogy letudják az 1993-as első mérkőzésük visszavágóját. A hírt Hopkins menedzsmentje, a Swanson Communications jelentette be kedden.

Első találkozásuk alkalmával 1993. május 22-én Washingtonban Jones győzött, most azonban egyáltalán nem lehet megjósolni, hogy melyik bunyós az esélyesebb. A korát tekintve a 41 éves Jonesra tehetnénk inkább, a négy évvel idősebb Hopkins azonban meggyőzőbb volt az utóbbi időben. Míg ő komoly ellenfelek ellen is képes volt győzni, addig Jones inkább csak rombolta saját renoméját az olyan kellemetlenségekkel, mint a Danny Green elleni első menetes technikai KO tavaly decemberben. Ezzel szemben Hopkins az elmúlt években Ronald Wrightot, Antonio Tarvert és Oscar De La Hoyát is legyőzte. A walesi Joe Calzaghéval viszont egyikük sem bírt, mindketten pontozással kaptak ki tőle.

Az bizonyos 1993-as mérkőzés mindkettőjüknek az első világbajnoki címmérkőzése volt, és 12 menet után Jones egyhangú pontozás eredményeként került Jones derekára az IBF középsúlyú bajnoki öve. Jones még kétszer megvédte címét, majd egy súlycsoporttal feljebb, nagyközépsúlyban is világbajnok lett. Itt öt alkalommal védte meg címét, majd a WBC félnehézsúlyú címét vette célba, és foglalta el. A virtuóz technikája miatt rendkívül népszerű Jones itt is megállta helyét, még akkor is, ha éppen ekkor szenvedte el első vereségét a korábban egyszer már legyőzött Montel Griffin ellen. A WBC címéhez előbb a WBA, majd az IBF és az IBO koronáját is megszerezte, sőt, Derrick Harmon 2001-es legyőzése után egyszerre öt szervezetnél volt félnehézsúlyú világbajnok. A sikereken felbátorodva még a nehézsúlyba is tett egy sikeres kiruccanást, 2003-ban John Ruiz legyőzésével lett a WBA világbajnoka. Ugyanezen év novemberében még legyőzte Antonio Tarvert, akitől azonban kikapott a visszavágón, és azóta utolsó kilenc meccséből még négyet elveszített.

Hopkins sem kisebb név a szakmában, a mai napig számos rekordot tart a középsúlyban: tíz évig volt például az IBF világbajnoka, 20 alkalommal védte meg világbajnoki címét, és ő minden idők legidősebb középsúlyú világbajnoka. Utoljára 2006-ban, 41 évesen szerzett világbajnoki övet: Antonio Tarvert győzte le az IBO félnehézsúlyú címéért vívott csatában. Jonesszal ellentétben Hopkins nem technikájáról, hanem fizikumáról, és az ellenfelekre állandó nyomást helyező taktikájáról ismert: addig ment előre, amíg ki nem végezte riválisát. Innen kapta sokatmondó becenevét is: a "Hóhér".

A mérkőzést megelőzően a két bokszoló előbb New Yorkban, majd Los Angelesben szerepel közös sajtótájékoztatón, addig is a távolból üzengetnek. Az első találkozásukat egyhangú pontozással nyerő Jonesé volt az első szó: "Azt adjuk a nézőknek, amit látni szeretnének. Igazi küzdelemre vágynak, és miért is ne teljesíthetnénk a kérésüket?"

Forrás: AFP
Jones legutóbb csúnyán megjárta Green ellen

Hopkins is készül, és bár a meccsen ez vajmi kevéssé fog számítani, de még évtizedek óta használt becenevét is megváltoztatta: "Egyszer és mindenkorra leszámoltam a 'Hóhér' névvel, a Jones elleni meccsen a 'Terminátor' nevet fogom viselni. Mindig is ott motoszkált a fejemben a visszavágó gondolata, és most végre elérkezett az ideje. Sok mindent elértem azóta az 1993-as washingtoni éjszaka óta, és most a mi kettőnk ügyét is lezárhatom végre."