Vágólapra másolva!
Előreláthatólag kétezer doppingtesztet végeznek majd el a jövő pénteken kezdődő vancouveri olimpiai játékokon, ez a téli ötkarikás események történetének legnagyobb ellenőrző programja lesz.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a szervezőbizottság (VANOC), valamint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) összeállított egy olyan csapatot, amelynek tagjai már a versenyek kezdete előtt megfigyelik az általuk gyanúsnak vélt sportolókat.

A négy évvel ezelőtti, torinói játékokhoz képest 70 százalékkal több mintavételre kerül majd sor, s nemcsak az ellenőrzések száma, de az időzítésük és a sportágak szerinti megoszlásuk is átgondoltabb lesz.

"Úgy gondoljuk, hogy értelmesebb, ha például a sílövőket többször kontrolláljuk, mint a curlingeseket" - mondta David Howman, a WADA főtitkára.

John Fahey WADA-elnök mindehhez hozzátette, hogy a 2008-as pekingi olimpián bevezetett szigorú doppingvizsgálatok sikeresek voltak, ezért hasonló módszert követnek majd Vancouverben is, de ennek eredményességét csak a játékok után lehet majd pontosan értékelni.

Az olimpiai fáklya a hátralévő közel 1000 km-es út megtételét követően jövő szombaton hajnalban érkezik meg a megnyitó helyszínére, a BC Place-stadionba.

A láng tavaly október 30-án kelt útra a kanadai Victoriából, s az ország összes tartományán, valamint 1036 településen át, több mint 12 ezer futó részvételével tette meg az olimpiák történetének eddigi leghosszabb, 45 ezer km-es belföldi stafétáját.

A fáklya az észak-kanadai régiókban többször is elaludt a jeges szélviharokkal kísért, mínusz 35 fok körüli hidegben, a szervezők azonban négy tartaléklánggal felszerelkezve vágtak neki az útnak, így minden esetben sikerült újra meggyújtani az ötkarikás jelképet. A láng kedden érkezik meg Vancouverbe, s a versenyhelyszíneket érintve fejezi be a túrát, az azonban továbbra is titok, hogy a megnyitón ki lesz az a világsztár, aki meggyújtja a fáklyát a stadionban.

Az olimpiára érkező sportolók és kísérőik is kapnak egyet-egyet a szervezőbizottság által összeállított biztonsági csomagból, amely többek között zseblámpát, kézmelegítőt és óvszert is tartalmaz.

Gilliam Maxwell, a VANOC tagja egy hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott, a rendezők ezzel az intézkedéssel igyekeznek gondoskodni arról, hogy mindenki kockázatmentesen szórakozhasson az ötkarikás esemény ideje alatt. Az önkéntesek a nyitónapon kezdik meg a biztonsági csomagok szétosztását.