Vágólapra másolva!
Az olimpiai eddigi legheroikusabb csatáját vívta a szlovén sífutó, Petra Majdic, aki aranyéremért ment Vancouverbe, végül egy majdnem tragikus baleset után csodálatos versenyzéssel úgy nyert bronzot, hogy a célba érkezés után nem is tudta saját lábán elhagyni a pályát. A sprintversenyt végül a norvég Marit Björgen nyerte, a lengyel Justyna Kowalczyk, és Majdic előtt.

Ha valakit biztos befutónak tarthatott a szakma és a közvélemény, az a szlovén Petra Majdic volt, aki az elmúlt két hónapban négy Világkupa-futamot is nyert, pályafutása során összesen 16 alkalommal bizonyult a legjobbnak a sífutók sprint számában, amivel a sportág második legjobb sorozatát mondhatja magáénak.

A szerdai olimpiai sprintverseny bemelegítése azonban alapvetően mindent megváltoztatott: Majdic egy balos kanyart nem tudott bevenni, s a pálya melletti kisebb szakadékba zuhant. A kvalifikációt végül a 19. helyen fejezte be, s bár voltak borda- és csípőfájdalmai, elindult a viadalon.

Kisebb meglepetésre a negyeddöntős futamát megnyerte, de az elődöntőben látszott, nem teljesen egészséges. Ám óriásit hajrázva futama negyedik helyén ért célba, s végül a hatos döntő hatodik idejét futva beverekedte magát a fináléba.

Az pillanatok alatt kiderült, a bő három és fél perces táv végeredményébe a norvég Brun-Lie és az olasz Genuin nem szólhat bele. A norvég Marit Björgen - hasonlóan a negyeddöntőhöz és az elődöntőhöz - rajt-cél győzelmet aratott, a második helyen a lengyel Justyna Kowalczyk ért célba, míg a bronzérmért Majdic és a svéd Anna Olsson futott nagy versenyt.

Végül Majdic esett be bronzérmesként a célba, felállni már nem is tudott, kicsit ápolták, legyezgették, inni adtak neki, majd többen letámogatták az erejével teljesen elkészülő sportolónőt.

Eredmény, sífutás, női sprint (1.2 km, klasszikus stílus):
1. Marit Björgen (norvég) 3:39.2 perc
2. Justyna Kowalczyk (lengyel) +1.1 mp
3. Petra Majdic (szlovén) +1.8
4. Anna Olsson (svéd) +2.5
5. Magda Genuin (olasz) +9.9
6. Celine Brun-Lie (norvég) +12.3