Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia a 13. a női műkorcsolyázók rövid programját követően a vancouveri téli olimpián, melynek keddi versenynapján Bene Márton a 71. helyen végzett férfi óriásműlesiklásban. A nap vesztese címre a holland gyorskorcsolyázó, Sven Kramer pályázhat, aki a legjobb időt futotta 10 ezer méteren, ám edzője az egyik sávváltáskor rosszul mutogatott neki, tévesztett, ami miatt később diszkvalifikálták.

Kedden két magyar versenyzőért szoríthattunk a vancouveri téli olimpián, közülük is egyértelműen Sebestyén Júlia kaphatott nagyobb figyelmet. A negyedik téli olimpiájára készülő magyar műkorcsolyázó már jégre lépésével rekordot állított be, hiszen negyedik ötkarikás szereplését abszolválta, ami korábban csak a háromszoros olimpiai bajnok norvég Sonja Henie-nek sikerült 1924 és 1936 között.

A kedvező sorsolásnak köszönhetően az utolsó ötös csoportban lépett jégre, a tripla Lutz, dupla toe-loop kombinációját hibátlanul megugrotta, a kötelező dupla Axelt is, a lépéssoraira és a forgásaira is magas szintet kapott, de a tripla flipet sajnos elrontotta. Bár nem esett el belőle, nem volt meg a három fordulata, két lábra érkezett, emiatt legalább négy pontot elszórt.

A 13. pozíció azt jelenti, még megvan az esélye a tízbe kerülésre, az élen a kínai Yu Na Kim áll, megelőzve a japán Aszadát és a kanadaiak reménységét, az édesanyját vasárnap elveszítő Rochette-et. A kűrt magyar idő szerint pénteken 2 órától rendezik.

Bemutatkozott Vancouverben az alpesi síző Bene Márton is aki férfi óriásműlesiklásban mindkét futamon célba ért, s végül a győztes svájci Carlo Janka összidejétől közel 30 mp-cel elmaradva a 71. helyen végzett.

Janka sikere nem nevezhető meglepetésnek, hiszen a fiatal svájci síző a tavalyi vb-n is megnyerte ezt a számot. Mögötte két norvég, Kjetil Jansrud és a harmadik vancouveri érmét begyűjtő Aksel Lund Svindal végzett.

A nap során további négy számban osztottak érmeket. A női sílövők váltóversenyét a címvédő oroszok nyerték magabiztosan Franciaország és Németország stafétái előtt. Az északi összetett csapatainak viadalában is a négy évvel ezelőtti győztes osztrák négyes diadalmaskodott, mögötte az amerikai és a német csapat ért célba.

A síakrobaták női krossz számában hazai győzelem született a vb-első Ashleigh McIvor révén. A kanadai versenyző a döntőben a norvég Hedda Berntsent és a francia Marion Josserand-t utasította maga mögé.

A legnagyobb visszhangot a férfi gyorskorcsolyázók 10 ezer méteres versenye váltotta ki, miután a legjobb időt futó, 5000 méteren győztes holland Sven Kramer egy pályaváltásnál rossz sávba sorolt be, amiért utólag kizárták.

"Nagyon dühös vagyok - nyilatkozta a viadal után zaklatottan a Vancouverben korábban 5000 méteren győztes sportoló, aki nem véletlenül haragszik trénerére, ugyanis rontását azért követte el, mert a szakember rossz sávot mutatott neki az aktuális váltásnál.

"Egyértelműen a koncentráció hiánya okozta a hibát, de nem az enyémmel volt baj. Nagyon mérges vagyok rá, és lesz vele egy komoly beszélgetésem" - dühöngött Kramer.

Az aranyérmet ezek után a dél-koreai Li Szeung Hun nyakába akasztották, az ezüst az orosz Ivan Szkobrevhez, a bronz pedig a címvédő holland Bob de Jonghoz került.

A jégkorongtornán a nyolc közé jutásért egyedül Kanada nyert könnyedén Németország ellen, Szlovákia az utolsó harmadban ütött Satan-találattal verte Norvégiát, míg Csehország hosszabbításban, Svájc pedig szétlövés után biztosította helyét a negyeddöntőben.