Vágólapra másolva!
Szerda délelőtt évadnyitó és egyben évadzáró rendezvényt tartott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Baráth Etele elnök szerint őrült időszak kezdődik 2010-ben.

A kajak-kenusok szerdai rendezvényén szó esett a versenyzők téli felkészüléséről, az idei tervekről, ugyanakkor díjazták a 2009-es esztendő legjobbjait.

Baráth Etele szerint különlegesen nehéz év vár a téli felkészülési időszakot a héten lezáró versenyzőkre, akik most először szembesülnek majd az olimpiai program átalakulása következtében átrendeződött sportág megváltozott erőviszonyaival.

"Ami most történik, a jövő évben méretődik meg igazán, ami a jövő esztendőben történik, az már előrevetíti a londoni olimpia esélyeit" - fogalmazott az elnök, aki szerint rendkívüli feladat vár majd az egyik legnézettebb magyar olimpiai sportág képviselőire Londonban.
"E rendkívüli feladat megkönnyítése érdekében már a múlt héten az olimpia helyszínén, Londonban járt a szövetség egy kis küldöttsége. Schmidt Gábor főtitkár és Vékássy Bálint terepszemlét tartott, amelynek keretében az olimpiai pályamenedzserrel és a versenyigazgatóval is tárgyaltak vezetőink."

"Fontos hír, hogy még áprilisban Magyarországon ülésezik a nemzetközi szövetség vezetősége, itt döntenek az elkövetkező évek nagy világversenyeinek helyszíneiről. A 2012-es maratoni világbajnokság rendezési jogáért Győr, a 2013-as szegedi felnőtt síkvízi világbajnokságért Szeged is bejelentkezett. Ám idén sem maradunk nagy nemzetközi események nélkül: május végén a hagyományos szegedi MOL Világkupára, míg augusztus végén a sárkányhajó világbajnokságra várjuk a világ legjobbjait" - jelentette ki az elnök.

A téli felkészülési időszakot sikeresen lezárták válogatott versenyzőink, akik az elkövetkező napokban, hetekben európai helyszíneken megkezdik a tavaszi vizes tréningeket.

"Hűvös Viktorék már a múlt héten elutaztak Sevillába, a hírek szerint az időjárási körülmények tökéletesek a minőségi munkához" - mondta Storcz Botond szövetségi kapitány. "A válogatott gerince Spanyolországban készül, Csipes Ferenc csoportja a törökországi Antalyában, Janics Natasa és az U23-as válogatott Bulgáriában, míg Vajda Attiláék a horvát Rogotinban teszik vízre a hajóikat. Különleges év előtt állunk mindannyian, ám bízom benne, hogy sikerül alkalmazkodnunk a megváltozott sportági viszonyokhoz és a 2009-es évhez hasonlóan eredményes évet tudunk majd zárni."

A sajtótájékoztató végén Storcz Botond felnőtt, Hüttner Csaba utánpótlás kapitány, valamint Baráth Etele, Schmidt Gábor, Weisz Róbert és Vaskuti István átadták a díjakat a 2009-es esztendő legjobbjainak.

A 2009-es esztendő legjobbjai

Gyorsasági szakág
Férfi kajak: Kucsera Gábor
Kenu: Vajda Attila
Női kajak: Kovács Katalin
Edző: Csipes Ferenc

Maratoni szakág
Férfi kajak: Jámbor Attila
Kenu: Csabai Edvin
Női kajak: Csay Renáta