Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny ötödik fordulójában a bolgár Veszelin Topalov világossal legyőzte holtversenyes társát, a címvédő orosz Alekszandr Griscsukot. Az exvilágbajnok kockáztatott, tisztet áldozott, Griscsuk időzavarban többször is elvétette a nyerőesélyes folytatást. Topalov a fontos győzelemmel az első félidő után egypontos előnnyel vezet. Ötödször is csak remizett az örmény Levon Aronjan, gyalogelőnye kevésnek bizonyult a nyeréshez az izraeli Borisz Gelfanddal szemben. Kihasználta a spanyol Francisco Vallejo Pons hibáját az azeri Vugar Gasimov, a végjátékban szabadgyalogjai eldöntötték a pont sorsát.

A torna nagy érdeklődéssel várt összecsapása, az exvilágbajnok és a címvédő orosz szuperbajnok összecsapása remek csatát hozott. Veszelin Topalov kockáztatott, és merészsége végül kamatozott, megnyerte az ütközetet. Lélektani tisztáldozatot hozott, ami időzavarba kergette Alekszandr Griscsukot. A lépésjelöltek között nehezen választott, világos támadása védhető lett volna, csak a fránya idő! A szicíliai védelem Najdorf-változata került terítékre, Griscsuk kedvenc variját játszotta meg, Topalov a megtámadott huszárral e2-re vonult vissza. A drukkerek felszisszentek a 13...g5 lépésre, megdöbbentek a tisztáldozatra.

Topalov praktikus esélyt kapott, de a tőle megszokott agresszivitás. akár végzetes is lehetett volna számára. Griscsuk többször is hibázott, királyával kötésbe lépett, majd az f6 lépés érdemelt kérdőjelet. A viharok elcsendesültek, de Griscsuk nem tudott megbirkózni a kihagyott nyerőesély érzésével. Bénítóan hatott rá, ismét időzavarba került, ami már végzetes volt. A bolgár exvilágbajnok nagy lépést tett a torna megnyerése és a világranglista-vezető pozíció visszaszerzése felé!

Hiányzik az átütő erő az örmények kétszeres olimpiai bajnoka, Grand Prix és Grand Slam-győztes Levon Aronjan játékából. A megnyitásból kis előnyt hozott ki, de siettette a gyalognyerést, a Világkupa-győztes izraeli Borisz Gelfand a különböző színű futók miatt kiremizte a partit.

Kecsegtető állást rontott el a spanyol Francisco Vallejo Pons. Az azeri Vugar Gasimov másodszor játszott a versenyen benoni védelmet, voltak gondjai. Vallejo Pons rossz tervet választott, elszámolta magát, Gasimov szabadgyalogjai eldöntötték a pont sorsát.

Az 5. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2805) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2736) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 69)
Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2705) - Vugar Gasimov (azeri, 2759) 0 -1 (Benoni védelem, 35)
Levon Aronjan (örmény, 2781) - Borisz Gelfand (izraeli, 2761) döntetlen (Félszláv védelem, 46)

A verseny állása:
1.Veszelin Topalov 3,5 pont
2-4. Levon Aronjan, Alekszandr Griscsuk és Vugar Gasimov 2,5
5-6. Borisz Gelfand és Francisco Vallejo Pons 2

A 6. forduló párosítása:
Topalov - Vallejo Pons
Griscsuk -Aronjan
Gasimov - Gelfand