Vágólapra másolva!

Csak remik a linaresi torna negyedik játéknapján

A linaresi szuperverseny negyedik fordulójában ismét három döntetlen született. Az izraeli Borisz Gelfand és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov katalán megnyitású partija nem hozta lázba a sakkrajongókat. Az orosz Alekszandr Griscsuk és a spanyol Francisco Vallejo Pons játszmája az elmélet szempontjából volt jelentős. Negyedszer is csak remizett az örmény Levon Aronjan, az azeri Vugar Gasimov kiharcolta a döntetlent. A pihenőnap után csütörtökön folytatódik a pontvadászat.

A 21-es kategóriájú torna első négy fordulójában csak két játszma végződött döntéssel, Veszelin Topalov és Alekszandr Griscsuk tudott csak egy-egy nyerést elérni. A bolgár exvilágbajnok a negyedik játéknapon immár harmadszor vezette a sötét haderőt (kétfordulós tornán megcserélik az első félidőben a negyedik és ötödik fordulót), és gond nélkül remizett az izraeli Borisz Gelfanddal. A katalán megnyitású partiban új gondolattal jelentkezett, a sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek.

A spanyol Francisco Vallejo Pons jó érzékkel választotta a szláv védelemben a tisztáldozatos változatot. A címvédőként játszó orosz Alekszandr Griscsuk hiába törte sokat a fejét, nem tudott előnybe kerülni, örökös sakk lett a parti vége.

Az azeri Vugar Gasimov spanyol megnyitást játszott, az örmény Levon Aronjan könnyen egyenlített ki, kis előnybe is került, de a nyeréshez ez kevés volt.

A 4. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2761) - Veszelin Topalov (bolgár, 2805) döntetlen (Katalán megnyitás, 40)
Vugar Gasimov (azeri, 2759) - Levon Aronjan (örmény, 2781) döntetlen (Spanyol megnyitás, 48)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2736) - Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2705) döntetlen (Szláv védelem, 34)

A verseny állása:
1-2. Alekszandr Griscsuk és Veszelin Topalov 2,5 pont
3-4. Levon Aronjan és Francisco Vallejo Pons 2
5-6. Borisz Gelfand és Vugar Gasimov 1,5

A csütörtöki 5. forduló párosítása:
Topalov - Griscsuk
Vallejo Pons - Gasimov
Aronjan - Gelfand