Vágólapra másolva!
A Reggio Emilia-i nagymesterverseny utolsó fordulójában Almási Zoltán sötéttel vereséget szenvedett az amerikai Gata Kamskytól. A világbajnokjelölt sakkozó győzelmével befogta nyolcszoros bajnokunkat, holtversenyben végeztek az első helyen. A spanyol megnyitású partiban Kamsky minőségáldozattal került előnybe, időzavarban Almási nem tudta a játszmát megmenteni. A 17 esztendős Fabiano Caruana 25 lépésben nyert az orosz Konsztantyin Landa ellen. Michele Godena a moldáviai Viorel Bologanra mért vereséget, a két olasz nagymester holtversenyben lett harmadik. Az azeri Eltaj Safarli győzelemmel zárta szereplését, a grúz Baadur Zsobava remivel búcsúzott. A torna 45 játszmájából 23 végződött döntéssel.

A hagyományos olaszországi tornán az utolsó játszmáját Almási Zoltán egypontos előnnyel kezdte meg, de sötéttel játszott a korábbi világbajnoki döntős, Világkupa-győztes, világbajnokjelölt amerikai Gata Kamskyval szemben.

Almási ezúttal a spanyol megnyitásban nem a nagy kedvenc berlini változatot játszotta meg, hanem az Arhangelszk-változatra készült. A 16. lépésben hibázott, minőségáldozatot engedélyezett, amit Kamsky kis habozás után azonnal meg is valósított.

Nyolcszoros bajnokunknak alaposan elfogyott a gondolkodási ideje, időzavarban nem talált védelmet. Almási nyolc fordulóig őrizte veretlenségét, két remivel rajtolt, majd a következő hat partiból ötöt megnyert. Sorozatban negyedik nagyon jó eredménye, újabb Élő-pontokat gyűjtött, csak az utolsó forduló lélektani plusz terhével nem tudott megbirkózni.

A tavalyi, Veszelin Topalovval vívott világbajnok-jelölti döntő elvesztése Gata Kamskyt láthatóan megviselte. Élő-pontja 2700 alá csökkent, de holtversenyes első helyével ismét visszakapaszkodott. Eredeti megnyitási repertoárja nagy küzdőképességgel párosul. A legfiatalabb és a legidősebb olasz résztvevő osztotta a harmadik helyet.

A 17 esztendős Fabiano Caruana jó kezdés után megtorpant, majd a hajrában javított. Tíz nap múlva a Corus szuperversenyen játszik. Michele Godena veretlenül harcolta végig a versenyt, szép sikert ért el. Mindkét olasz nagymester győzelemmel zárta szereplését. Caruana támadása átütött az orosz Konsztantyin Landával szemben. Godena könnyedén túljátszotta a moldáviai Viorel Bologant.

Az utolsó forduló eredményei:
Daniele Vocaturo (olasz, 2500) - Eltaj Safarli (azeri, 2592) 0 - 1 (Olasz megnyitás, 59)
Gata Kamsky (amerikai, 2695) - Almási Zoltán (magyar, 2704) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 41)
Michele Godena (olasz, 2537) - Viorel Bologan (moldáviai, 2692) 1 - 0 (Philidor védelem, 34)
Fabiano Caruana (spanyol, 2652) - Konsztantyin Landa (orosz, 2664) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 25)
Baadur Zsobava (grúz, 2696) - Sabino Brunello (olasz, 2507) döntetlen (Angol megnyitás, 40)

A verseny végeredménye:
1-2. Gata Kamsky és Almási Zoltán 6,5 pont
3-4. Fabiano Caruana és Michele Godena 5,5
5. Baadur Zsobava 4,5
6-8. Konsztantyin Landa, Eltaj Safarli és Viorel Bologan 4
9. Sabino Brunello 3
10. Daniele Vocaturo 1,5

Az Élő-pontszámok változása:
Gata Kamsky + 9,2, Almási Zoltán + 8,3, Fabiano Caruana + 6,4, Michele Godena + 21,7, Baadur Zsobava - 9,9, Konsztantyin Landa - 10, Eltaj Safarli - 0,5, Viorel Bologan -14,9, Sabino Brunello + 6,2, Daniele Vocaturo - 12,9 pont.