Vágólapra másolva!
Majoros István olimpiai bajnok birkózó 2006-ban közúti balesetet okozott, ami ugyan már elévült, ám tavaly decemberben ittasan vezetett, így valószínűleg februártól nem kaphat életjáradékot.

Az Index szerdai írása szerint az athéni nyári játékok 55 kg-os kötöttfogású aranyérmese hétfőn számolt be decemberi esetéről az illetékes minisztériumnak, ahol jelezték, hogy Majorosnak írásban is vallomást kell tennie. Ha ezt elmulasztja, akár ötvenezres bírságra is számíthat mellékbüntetésként.

A birkózó így visszakerült a bűnügyi nyilvántartásba, s ugyan januárban még megkapta járadékát, februártól valószínűleg három évig nem jár neki.

A már visszavonult 35 éves sportoló - aki pénteken az MTI-nek úgy nyilatkozott, őt nem érinti a megvonás - a múlt héten nyújtott be kérelmet az Alkotmánybírósághoz azért, hogy töröljék a Sporttörvény január elsején érvénybe lépett, az életjáradék érdemtelenségi megvonására vonatkozó módosításainak azon részeit, melyek a nem letöltendő szabadságvesztésre vonatkoznak, mert szerinte azok bizonyos esetekben súlyos aránytalanságot és igazságtalanságot eredményeznek, ezért alkotmányellenesek.

Olimpiai járadékra az a magyar állampolgár jogosult, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként a nyári vagy téli olimpiai játékokon, a sakkolimpián, illetve 1984-től kezdődően paralimpián vagy siketlimpián első, második vagy harmadik helyezést ért el. Az első helyezést elért érmes járadékának mértéke a bérből és fizetésből élők előző évi országos bruttó nominális átlagkeresetének megfelelő összeg (ez napjainkban 199 ezer forint). Jelenleg körülbelül kilencszázan jogosultak olimpiai járadékra.