Nem kapnak pénzt a bűnöző bajnokok

Vágólapra másolva!
Januártól nem kapnak életjáradékot azok az olimpiai érmes sportolók, akiket valamilyen bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek. Azok sem kapnak pénzt, akik elveszítik helyezésüket, mert kiderül róluk, hogy doppingoltak. A hétfőn elfogadott törvénymódosítás érinti például a jelenleg bujkáló Farkas Péter birkózót.
Vágólapra másolva!

Jövő év januárjától nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló, - sem edzője, vagy özvegye - akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság, vagy a járadékra jogosító helyezését - például doppingolás miatt - később elveszíti. Erről hétfőn döntött az Országgyűlés. 193 képviselő szavazott igennel, 149 ellene, ketten pedig tartózkodtak.

Összesen 900 sportoló kap jelenleg életjáradékot, köztük Farkas Péter birkózó, 1992-es olimpiai bajnok, aki kábítószerügyének elsőfokú ítélethirdetése előtt kisétált a tárgyalóteremből és azóta sem találja a rendőrség. Az olimpiai járadékok kifizetése az államnak évente körülbelül kétmilliárd forintjába kerül.

"A járadékra jogosult érdemtelen a járadékra, és a járadék folyósítását meg kell szüntetni, ha a járadékra jogosultat a bíróság jogerős ítéletével szándékos bűncselekmény elkövetése miatt
végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta, amíg a külön törvényben meghatározott bűntettesek nyilvántartásában vagy a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában szerepel" - áll az új jogszabályban.

A sporttörvény megváltozott szövege értelmében nem kaphat Nem zet Sportolója címet sem, akit szándékos bűncselekmény miatt elítéltek. A Nemzet Sportolója cím birtokosainak járadékát ezentúl felfüggesztik, ha szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eljárás folyik ellenük.

A sportolónak, az özvegynek és az edzőnek

Harmincöt éves korától élete végéig olimpiai járadékra jogosult az a magyar állampolgár, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként akár egyéni számban, akár csapattagként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett nyári vagy téli olimpiai játékokon, vagy a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett sakkolimpián, paralimpián vagy siketlimpián első, második vagy harmadik helyezést ért el, vagyis érmet kapott.

Az érmes sportoló halálától kezdve özvegyének jár élete végéig a járadék, a sportoló edzőjánek pedig 45 éves korától haláláig. A járadék szövetségi kapitányi feladatot ellátó vezetőedző részére is megállapítható. Olimpiai életjáradékot kapnak azok is, akik 1984-ben nem vehettek részt a szocialista országok által bojkottált Los Angeles-i játékokon, de az olimpiát pótló versenyen érmet szereztek.

A Nemzet Sportolója cím havi nettó 500 ezer forintos életjáradékkal jár együtt, és azon 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért tizenkét sportolónak adományozható, aki aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltött be a honi sportéletben.