Vágólapra másolva!

Mészáros ezüstérmes a cselgáncsvébén

A 70 kg-os Mészáros Anett ezüstérmet nyert a rotterdami cselgáncs-világbajnokság szombati versenynapján.

A Honvéd vb- és Eb-bronzérmese - aki utóbbi medálját éppen az Ahoy-csarnokban szerezte 2005-ben - a súlycsoport legnagyobb sztárjának számító francia Lucie Decosse, a négyszeres Afrika-bajnok tunéziai Huda Miled és az Ázsia-bajnok japán Vatanabe Mina legyőzése után a fináléban a kolumbiai Yuri Alvearral találkozott.

A tavalyi ötkarikás játékokon ugyancsak hetedik rivális remek formáját jelezte, hogy bronzérmes lett júliusban a riói Grand Slam-viadalon, és hogy a hollandiai vb-n valamennyi meccsét ipponnal nyerte.

A két dzsúdós első összecsapása eseménydúsan indult, ugyanis a kolumbiai már 34 mp elteltével vazaarit dobott a magyaron. Ezt két földre vitelért két Mészáros-jukó követte, majd 1:09 perccel a mérkőzésidő vége előtt Alvear is jukót kapott egy dobásért. A magyar versenyző a hajrában mindent egy lapra feltéve ment előre, és már csak három mp volt hátra, amikor ellenfele feldöntötte őt, és ipponnal nyert.

Mészáros a magyar dzsúdósport harmadik vb-ezüstjét szerezte Hajtós Bertalan (71 kg, 1991) és Kovács Antal (100 kg, 2001) után.

A 22 éves dzsúdós elcsigázottan nyilatkozott az éremátadás után: "Kicsit csalódott vagyok, hogy vereséggel fejeztem be a szereplést, de ez volt az első vb-döntőm, úgyhogy azért természetesen örülök is. Nagyon szeretek itt dzsúdózni, fantasztikus a közönség, ez már a 2005-ös Eb-n is tetszett. Remélem, egyszer az olimpiát is ide teszik. Végig higgadt, nyugodt voltam, akkor is, amikor a döntőben hátrányba kerültem. A technika mellett ugyanis a hozzáállásban is sokat fejlődtem edzőm, Toncs Péter keze alatt, szóval ez az érem nemcsak az enyém, hanem az övé is."

Az Európa-bajnok Hadfi Dánielt is felkészítő sikerkovács ugyancsak felemás érzésekkel küszködött: "A döntő nagyon jó meccs volt, nem sokat unatkoztunk rajta, de az elején a kolumbiai vazaarijába Anett kicsit beleindult, önmagában nem lett volna meg a dobás. Utána semmi baj nem volt, csinált két jukót, taktikusan küzdött, aztán 15 mp-cel a vége előtt kinézett rám, és csóválta a fejét. Valami történhetett, majd megbeszéljük. Talán elfáradt. A hajrában pedig az ipponnak igazából már nem volt tétje. Összességében mégis elégedett vagyok, hiszen idén Anettnak vakbélműtétje volt, sérüléssel is küszködött, csak két versenyen tudott elindulni, így amikor kedden megláttam a sorsolását, azt gondoltam, hogy csak az első meccset élje túl. Ehhez képest ezüstérmes lett. Ne legyünk telhetetlenek, bőven lesz még alkalma javítani."

A vb vasárnapi zárónapján két magyar lesz érdekelt Hadfi Dániel (100 kg) és Bor Barna (+100) személyében.