Vágólapra másolva!

Őrségváltás és csapatépítés a vívó-Eb-n

Az őrségváltás és a csapatépítés jegyében vesz részt a magyar vívóválogatott a kedden kezdődő plovdivi Európa-bajnokságon.  Az elmúlt hónapokban különböző okok - pályafutás befejezése, szülés, más elfoglaltság - miatt többen eltávolodtak a sportágtól a korábbi évek éremhalmozói közül, így nyolc újonccal vág neki a 26 fős versenyzői küldöttség a kontinensviadalnak.

Továbbra is elvárás a csapattal szemben két-három érem megszerzése, amire a sportági vezetők elsősorban a párbajtőrözőket tartják esélyesnek. Az Eb az első jelentős állomás a tavalyi, pekingi olimpia óta, de a következő játékokra máris elkezdődhet az új csapat kialakítása.

A kardozóknál, valamint a női tőrözőknél egyéniben az első nyolc közé kerülést várják egy-egy versenyzőtől a szakemberek, csapatban az első hatba jutást, míg a férfi tőrözőknél egyéniben nincs konkrét célkitűzés, csapatban pedig a 6-9. hely valamelyikének megszerzése már elfogadható lenne.

A változások nyomán is erősnek tűnik a Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Rédli András alkotta párbajtőrcsapat, illetve a Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Iliász Nikolász alkotta kardegyüttes.

Utóbbi az év elején arany- illetve ezüstérmeket szerzett GP-viadalokon, s a fiatalítás szándéka mellett talán ennek is tudható be, hogy a pekingi olimpia után térdműtéten átesett, de közben felépült és Vk-érmeket begyűjtő Nemcsik Zsolt az Eb-re nem került vissza a 2007-ben világbajnok alakulatba.

Tavaly, Kijevben öt éremmel - két-két arannyal és ezüsttel, illetve egy bronzzal - zártak a magyarok. Győzött a párbajtőröző Hormay Adrien és Imre Géza, második lett a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie összeállítású női tőr-, illetve az Imre Géza, Boczkó Gábor, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván alkotta férfi párbajtőrcsapat, s harmadikként zárt a kardozó Benkó Réka.

Ilyen eredményekre ezúttal reálisan nem lehet számítani, de azért születhet egy-egy kellemes meglepetés.

A magyar csapat összeállítása, férfiak:
kard: Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Iliász Nikolász (csak csapat), Nemcsik Zsolt (csak egyéni)
párbajtőr: Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Rédli András - tartalék: Pádár Tamás
tőr: Mazza Lorenzo, Berjozkin Anton, Széki Bence, Szabados Gábor - tartalék: Szabados Kristóf

nők:
kard:
Nagy Orsolya, Pető Réka, Benkó Réka, Vásárhelyi Anna - tartalék: Garam Nóra
párbajtőr: Szász Emese, Tóth Hajnalka, Izsó Katalin, Takács Emese - tartalék: Tóth Annamária
tőr: Varga Gabriella, Varga Katalin, Kreiss Fanni, Nattán Sarolta (csak egyéni), Berta Adrienn (csak csapat)

A kontinensviadal programja:
július 14., kedd: női tőr egyéni, férfi kard egyéni
július 15., szerda: férfi tőr egyéni, női párbajtőr egyéni
július 16., csütörtök: női kard egyéni, férfi párbajtőr egyéni
július 17., péntek: női tőr csapat, férfi kard csapat
július 18., szombat: férfi tőr csapat, női párbajtőr csapat
július 19., vasárnap: női kard csapat, férfi párbajtőr csapat