Vágólapra másolva!
Az utolsó fordulóra maradt a döntés a London Chess Classic 2009 szuperversenyen. A hatodik játéknapon az éllovas norvég Magnus Carlsen nehéz pillanatokat élt át Michael Adams ellen. Az angol nagymester fonalas nyerést hagyott ki, a parti döntetlennel végződött. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzött az angol Nigel Shorttal szemben, egy pontra megközelítette Carlsent a versenyen alkalmazott pontszámítás alapján. A befejező fordulóban Carlsen és Kramnyik is sötéttel játszik, Short, illetve az amerikai Hikaru Nakamura lesz az ellenfelük.

Elégedettek lehetnek a londoni szuperverseny szervezői. A győzelemért járó 3 pont, a döntetlent csak 1 ponttal "díjazó" számítás miatt az utolsó forduló dönt az esztendőt záró tornán.

A hatodik játéknapon a 19 éves Magnus Carlsen nehéz pillanatokat élt át. Túlzottan eredeti, agresszív, királyállását meggyengítő támadása balul sülhetett volna el, ha az angol Michael Adams remek tisztáldozata után 25...dxe3-mal folytatta volna. Ehelyett a tornán még veretlen, de nyeretlen Adams "csak" gyalogot nyert, de a különböző színű futók miatt előnyét nem tudta érvényesíteni.

A orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a formán kívül játszó angol Nigel Short ellen megszerezte harmadik győzelmét. Korán letértek az elméleti ösvényről, Kramnyik jobban és gyorsabban kiismerte magát az érdekes pozíció bonyodalmaiban. Short időzavarban nem használta ki váratlanul kapott esélyét, a végjátékban a bástya támogatásával előretörő h szabadgyalog döntött.

Az amerikai bajnok Hikaru Nakamura még nyeretlen a viadalon, francia védelme csak remire volt jó az angol David Howellel szemben. Megszerezte első győzelmét a kínai Ni Hua. Az angol Luke McShane kecsegtető állásban rontott, a végjátékban futója gyengébb volt ellenfele huszárjánál.

A 6. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Nigel Short (angol, 2707) 1 - 0 (Vezércsel,40)
Magnus Carlsen (norvég, 2801) - Michael Adams (angol, 2698) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 61)
Luke McShane (angol, 2615) - Ni Hua (kínai, 2665) 0 - 1 (Francia védelem, 80)
David Howell (angol, 2597) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2715) döntetlen (Francia védelem, 41)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 12 pont
2. Vlagyimir Kramnyik 11
3. Luke McShane 7
4-6.Michael Adams, David Howell és NiHua 6
7.Hikaru Nakamura 5
8. Nigel Short 4

A klasszikus pontozás szerint:
1. Magnus Carlsen 4,5 pont
2. Vlagyimir Kramnyik 4
3-4 Michael Adams és David Howell 3
5-7. Luke McShane, Hikaru Nakamura és Ni Hua 2,5
8. Nigel Short 2

Az utolsó forduló párosítása:
Nakamura - Kramnyik
Ni Hua - Howell
Adams - McShane
Short - Carlsen