Vágólapra másolva!
A London Chess Classic 2009 szuperverseny ötödik fordulójában az éllovas norvég Magnus Carlsen megszerezte harmadik győzelmét. A kínai Ni Hua elleni nyerésével növelte előnyét az angol David Howell-lel csak remiző orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik előtt. Elszenvedte első vereségét az amerikai Hikaru Nakamura, második partiját nyerte meg az angol Luke McShane. Pontosztozkodással zárult az angol rangadó, Nigel Short és Michael Adams összecsapása.

Fontos győzelmet aratott a viadal ötödik játéknapján a 19 esztendős Magnus Carlsen. A norvég sakkozó kettős nyeréssel rajtolt, majd két partiban nem használta ki esélyeit.

Magnus a szicíliai védelemben a Najdorf-változatot akarta megjátszani, de a kínai Ni Hua nem akart elméleti párbajt vívni Garri Kaszparov tanítványával. A 3.Fb5+-os variban csatáztak és a 10. lépés alakult ki a játszma első kritikus állása. Carlsen mintegy félórás gondolkodás után új tervvel rukkolt ki, gyengeségeket is vállalt királyállásában.

Ni Hua nem vezette kellő eréllyel akcióját, sötét sikerrel megoldotta fejlődési gondjait, majd a sorozatos cserék után egyenlő állás jött létre. A kínai nagymester pontatlankodott, sötét vezére és futója egyre nagyobb teret kapott. Kölcsönös időzavarban Ni Hua többször is hibázott, Carlsen ellenfele hathatós segítségével nyerni tudott.

A nagy rivális Vlagyimir Kramnyik csak remizett az angolok 19 éves nagymesterével, David Howell-lel. Az orosz huszárjátékban az orosz exvilágbajnok tetszetős áldozattal előnybe került, de fölöslegesen cserélt vezért. Howell sikerrel épített ki védőállást, és hiába volt Kramnyiknak bástyája és három gyalogja a két könnyűtisztért cserébe, a gyalogosok feltartóztathatóak voltak.

Megelégelte a remisorozatát az amerikai Hikaru Nakamura és túlzott kockázatokat vállalt Luke McShane ellen. A királyindiai védelmű partiban az angol sakkozó a minőségért elegendő ellenértéket kapott. Nyerőesélyes állását időzavarban elrontotta, de Nakamura nem tudott élni a felkínált menekülési eséllyel. A sötét vezérszárnyi gyalogok előrenyomulása végül győzelmet eredményezett.

A két nagy rivális, Michael Adams és Nigel Short összecsapása a várakozásnak megfelelően nagy csatát hozott. A spanyol megnyitás nyílt változatában Adams nem jeleskedett, Short előnybe került. A torna doyenje hibázott, Adams tanulságos mentséget talált.

Az 5. forduló eredményei:
David Howell (angol, 2597) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Orosz huszárjáték, 53)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2715) - Luke McShane (angol, 2615) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 55)
Ni Hua (kínai, 2665) - Magnus Carlsen (norvég, 2801) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 42)
Michael Adams (angol, 2698) - Nigel Short (angol, 2707) döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 11 pont
2. Vlagyimir Kramnyik 8
3. Luke McShane 7
4-5.Michael Adams és David Howell 5
6-7.Hikaru Nakamura és Nigel Short 4
8. Ni Hua 3

A klasszikus pontozás szerint:
1. Magnus Carlsen 4 pont
2. Vlagyimir Kramnyik 3
3-5. Michael Adams, David Howell és Luke McShane 2,5
6-7. Hikaru Nakamura és Nigel Short 2
8. Ni Hua 1,5

A 6. forduló párosítása:
Kramnyik - Short
Carlsen - Adams
McShane - Ni Hua
Howell - Nakamura