Vágólapra másolva!

Karjakin és Mamedgyarov már elődöntős a Világkupán

Az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló kieséses rendszerű Világkupán már elődöntős az ukrán Ruszlan Ponomarjov és az orosz Vlagyimir Malahov. Az orosz derbin a világossal játszó Malahov gond nélkül remizett a harmadik helyre rangsorolt Peter Szvidlerrel, és meglepetésre a legjobb négy közé jutott. Karjakin nagy csatában remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval, biztosította továbbjutását. Az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Dmitrij Jakovenko, valamint az azeri Vugar Gasimov és az ukrán Ruszlan Ponomarjov párharcok a szombati rájátszásban dőlnek el.

Újabb nagy esélyes búcsúzott a Világkupa küzdelmeitől. A négyszeres olimpiai és ötszörös orosz bajnok Peter Szvidler az első partiban világossal elszenvedett veresége után sötéttel játszva nem tudott javítani honfitársa, Vlagyimir Malahov ellen. A viadalon a harmadik helyre rangsorolt Szvidler kikapott a korábban jelentős sikerekkel nem dicsekedhető Malahovtól. A 29 éves nagymester az áprilisi listán lépte át a 2700 Élő-pontos küszöböt.

Nagy csatát vívott az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az ukrán Szergej Karjakin. Az első játszmában a bástyavégjátékban nagyot hibázó és a sakkasztaltól vesztesként felálló Mamedgyarov minden megpróbált az egyenlítésért. Kölcsönösen elmulasztottak taktikai lehetőségeket, az azeri sakkozó a 30. lépésben nagy esélyt szalasztott el. Gyalogot nyert, de Karjakin futópárja, majd a különböző színű futók miatt előnyét nem tudta győzelemig fokozni. Karjakin így már megismételte két évvel ezelőtti sikerét, ismét elődöntős. Akkor a spanyol Alekszej Shirovtól rájátszásban kikapott, most a Gelfand-Jakovenko párharc győztesével küzdhet meg a döntőbe jutásért. Karjakin január 12-én tölti be 20. életévét, a Corus-tornán már orosz színekben szerepel.

Az ukrán Ruszlan Ponomarjov búslakodhat az első partiban elmulasztott esély miatt, az azeri Vugar Gasimovval gyors remivel rábízták magukat a rapid rájátszásra. Alibi sakkot láttunk az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Dmitrij Jakovenko meccsén, rápihentek a pótvizsgára.

A negyeddöntő második játszmáinak eredményei:
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2736) - Borisz Gelfand (izraeli, 2758) döntetlen (Vezércsel, 15)
Vugar Gasimov (azeri, 2758) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) döntetlen (Francia védelem, 15)
Vlagyimir Malahov (orosz, 2706) - Peter Szvidler (orosz, 2754) döntetlen (Királyindiai védelem, 33)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2719) - Szergej Karjakin (ukrán, 2723) döntetlen (Vezérindiai védelem, 65)

A negyeddöntő eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2758) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2736) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen) TB
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) - Vugar Gasimov (azeri, 2758) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen) TB
Peter Szvidler (orosz, 2754) - Vlagyimir Malahov (orosz, 2706) 0,5 - 1,5 (0 - 1, döntetlen)
Szergej Karjakin (ukrán, 2723) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2719) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

Az elődöntő párosítása:
Szergej Karjakin - (Borisz Gelfand - Dmitrij Jakovenko)
(Vugar Gasimov - Ruszlan Ponomarjov) - Vlagyimir Malahov