Vágólapra másolva!
Az oroszországi Hanti-Manszijszkban a kieséses rendszerű Világkupa negyeddöntőjének első partijait játszották le. Az orosz Vlagyimir Malahov sötéttel győzött honfitársa, Peter Szvidler ellen. Az ukrán Szergej Karjakin világossal kényszerítette megadásra az azeri Sahriyar Mamedgyarovot. Az izraeli Borisz Gelfand 18 lépésben remizett az orosz Dmitrij Jakovenkoval, az ukrán Ruszlan Ponomarjov nyerőesélyt szalasztott el az azeri Vugar Gasimovval szemben. Pénteken a nagymesterek ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek egymással, 1-1-nél szombaton rájátszás döntene.

Lépéselőnyt szerzett az orosz Vlagyimir Malahov és az ukrán Szergej Karjakin. Az orosz derbin Peter Szvidler túlzottan erőszakos támadási kísérleteit Malahov hidegvérrel hárította. Szvidler többször is hibázott, rosszul számolt és 31 lépés után feladásra kényszerült. Nehéz helyzetbe került, hiszen a párharc második játszmában sötét lesz.

A spanyol megnyitás nyílt változatában Szergej Karjakin jelentős újítással lepte meg az azeri Sahriyar Mamedgyarovot. A d3 gyalog elgyengült, Karjakin le is nyerte, majd a futópár előnyéért visszaadta anyagi előnyét. Az egyszerűsítések után érdekes bástyavégjáték jött létre, ahol világos aktív királya főszerephez jutott. Betört a sötét állásba. Mamedgyarov pontatlanul védekezett, majd végzetes királylépése után menthetetlen lett pozíciója. Karjakin is hibázott, de az esélyt visszakapta, az 50.f4! eldöntötte a pont sorsát.

Nyerőesélyt hagyott ki az ukrán Ruszlan Ponomarjov, az azeri Vugar Gasimov kedvező körülmények között áldozhatott tisztet, majd lépésismétléssel ért véget a csata. Az izraeli Borisz Gelfand világossal 18 lépést követően egyezett meg döntetlenben az orosz Dmitrij Jakovenkóval.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2758) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2736) döntetlen (Vezércsel, 18)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) - Vugar Gasimov (azeri, 2758) döntetlen (Benoni védelem, 42)
Peter Szvidler (orosz, 2754) - Vlagyimir Malahov (orosz, 2706) 0 - 1 (Szláv védelem, 31)
Szergej Karjakin (ukrán, 2723) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2719) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 52)