Vágólapra másolva!
Három alpesi síző, valamint három sífutó biztosan, mellettük pedig valószínűleg egy sílövő is képviseli Magyarországot a jövő februári vancouveri téli olimpián - hangzott el a Magyar Sí Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az alpesi szakágban Berecz Anna és Döme Zsófia révén két versenyző a legjobb 500 közé került a világranglistán, ami azt jelenti, hogy Vancouverben valamennyi alpesi versenyszámban lesz magyar induló. A férfiaknál egy kvóta áll rendelkezésre, amellyel műlesiklásban és lesiklásban lehet majd rajthoz állni. Az olimpiai helyért öt sportoló küzd meg különböző válogatóversenyeken, január 25-ig.

A sífutóknál Tagscherer Zoltán alanyi jogon szerzett kvalifikációs helyet, s eredményeinek köszönhetően lehetőség nyílt még egy férfi versenyző indítására, így a junior Szabó Milán is rajthoz állhat. A nőknél Viczián Vera képviseli a magyar színeket.

A hetedik kvótáért két sílövő, Tagscherer Imre és Gombos Károly versenyez, ők mindketten első számú tartalékok, s a magyar szövetség szerint nagy a valószínűsége, hogy egyikük indulhat az olimpián.

"Sajnos, az előzetesen jelzett összegnél lényegesen kevesebb áll rendelkezésre a csapat utaztatásához, ezért ebben a kérdésben még jól át kell gondolnunk, hogy hogyan oldjuk meg a helyzetet" - mondta Kaszó Klára, a szövetség elnöke. "Természetesen a fogyatékos sportolóink szintén készülnek, esetükben jelenleg arra számítunk, hogy 2-3 fő képviseli majd az országot a jövő márciusi paralimpián."

Kaszó elmondta, hogy alpesi síben várják a legjobb eredményeket Vancouverben, a nőktől egy 20-on belüli és két 30-on belüli helyezést, a férfiaktól pedig a mezőny közepén vagy annál előrébb lévő pozíciót, 50-en, de inkább 40-en belüli eredményt remélnek. A sífutóknál Tagscherer a mezőny első felében végezhet, a nemzet jogán induló férfi és női síelőnél pedig a a cél, hogy az utolsó harmad elején zárjanak. A sílövők esetében a célkitűzés a mezőny első kétharmadában végezni.

Kapitány Ildikó főtitkár mindehhez hozzátette, hogy síugrásban egyelőre nem sikerült kiharcolni az olimpiai részvételt. A szövetség álláspontja szerint azonban a 2014-es szocsi téli játékokon már lesz magyar síugró a mezőnyben, mivel Kőszegen megfelelő szakmai munka folyik, s az utánpótlás korosztályokban több tehetséges versenyzőt is felfedezett már a szakvezetés.