Vágólapra másolva!

Dominguezé a legjobb parti és a legértékesebb újítás

December végén vehetik kézbe a sakkozók és a sakkrajongók a Chess Informant 106. kötetét. A könyv a májustól augusztus végéig tartó időszak versenyeinek legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, tanulságos kombinációit és végjátékait gyűjti csokorba. Többek között a dzsermuki Grand Prix-viadal, a szófiai és a dortmundi szuperverseny, számos meghívásos torna, csapatbajnokságok, jelentős nyílt versenyek legfontosabb partijait elemzik a nagymesterek. Döntött a nemzetközi zsűri, a 105-ös kötet legjobb partijának a Corus 2009 szuperversenyen játszott Dominguez-Morozevics partit választotta. A szicíliai védelmű játszmában a kubai sakkozó 13. lépésben megvalósított új ötlete megnyerte a legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját is.

A 2009-es esztendő második harmadában is remek versenyeket szerveztek. Szófiában az esztendő harmadik szuperversenyén, hat résztvevő, kétfordulós viadalának utolsó fordulójában elszenvedett vereségével tornagyőzelmet puskázott el a norvég Magnus Carlsen, a spanyol Alekszej Shirov ért elsőként célba.

Hazai pályán Veszelin Topalov csak harmadik lett. Pojkovszkijban, a hagyományos Karpov-tornán az orosz Alekszandr Motiljev győzött, a szófiai győztes Shirov meglepetésre az utolsó helyen végzett. Kilencedszer diadalmaskodott Dortmundban az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik.

A győzteshez hasonlóan Lékó Péter is megőrizte veretlenségét, Carlsennel és az orosz Dmitrij Jakovenkoval holtversenyben másodikként zárta szereplését. Bielben a 19 esztendős francia Maxime Vachier-Lagrave diadalmaskodott. A mainzi rapidtornán megszakadt Viswanathan Anand páratlan sikersorozata, nem jutott a négyrésztvevős vb-n a döntőbe. Az örmény Levon Aronjan nyerte a tornát.

Nagy érdeklődés kísérte a Grand Prix versenysorozat ötödik versenyét, amelyet az örmény üdülőhelyen, Dzsermukban rendeztek meg. Tizenkét fordulón keresztül őrizte veretlenségét Lékó Péter. Jól játszott, beváltak az új megnyitási változatok. A hajrában egy kicsit elbizonytalanodott, de nagyon bíztunk abban, hogy kibírja az utolsó játéknap fokozott feszültségét, és megbirkózik az izraeli Borisz Gelfand nyerési kísérleteivel. Az utolsó forduló sajnos ezúttal is végzetesnek bizonyult számára, holtversenyben csak negyedik lett.

Az örmény Levon Aronjan második helyével már megnyerte a sorozatot és világbajnokjelöltként köszönthették. A nyolcfős világbajnok-jelölti torna még kiadó nyolcadik helyéről a hatodik GP-torna eredménye dönt. A kiemelkedő versenyek mellett még különböző csapatbajnokságok, jelentős nyílt tornák partijai, játszmarészletek, látványos kombinációk, tanulságos végjátékok és feladványok színesítik a kötetet.

Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, a 105-ös kötet legjobb partijaira hét főből álló grémium szavazott. A kubai Perez Leinier Dominguez a Corus-tornán remekül vezetett partiban győzte le az orosz Alekszandr Morozevicset. A szicíliai védelem Najdorf-változatában hozott jelentős újítása elnyerte a kollégák tetszését, 48 pontot kapott a lehetséges 70-ből és 17 ponttal előzte meg a második helyezett Topalov-Kamsky játszmát. A megnyitáselméleti újításokat értékelő nagymesterek 61 ponttal jutalmazták. Nem véletlen, hogy Viswanathan Anand elleni világbajnoki döntőjére készülő Veszelin Topalov egyik szekundánsának választotta Dominguezt.

Gata Kamsky az Amber-tornán látott rapidpartiban a bolgár exvilágbajnok ellen szép centrumáttörést valósított meg. A sötét haderő jól összehangolt támadásával szemben Topalov tehetetlen volt. Kamskynak a nyerés csak sovány vigaszt jelentett a szófiai világbajnok-jelölti döntő elvesztéséért.
A Wijk aan Zee-i viadalon sokat hibázott az ukrán Vaszilij Ivancsuk, de 21 évvel fiatalabb honfitársa, Szergej Karjakin ellen megvillant.

Tetszetős volt a 23.b5!-tel bevezetett akciója, 29 pont. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában csatázott a linaresi viadalon Viswanathan Anand és Tejmur Radzsabov. Az indiai világbajnok megelégedett kis előnnyel, huszárja jobb tiszt volt, mint azeri ellenfelének futója. A bástyák cseréje után a vezér és a huszár szép összjátékát figyelhettük meg, 23 pont lett a jutalma. A szavazáskor szoros volt a további sorrend is. A francia Etienne Bacrot a moszkvai Aeroflot-tornán indított viharos támadást az orosz Igor Liszijjel szemben, 22 pont.

A linaresi szuperverseny hatodik játéknapján Magnus Carlsen pályafutása során először kényszerítette feladásra Viswanathan Anandot. A 18 éves Magnus gyűjteményéből már csak a sakkozás királya elleni győzelem hiányzott. Az öt döntetlennel rajtoló norvég sakkozó ezúttal 1.d4-gyel nyitott, a félszáv védelemben a bonyodalmakhoz vezető 7.g4-es változatban Anand korai vezércsere mellett döntött, ettől kezdve védekezésre kényszerült. Magnus előnyét tartotta, a világbajnok hadállásában a gyalogszerkezeti gyengeségek gondot okoztak.

Carlsen nagyon türelmesen játszott, fokozatosan erősítette állását, Vishy csak védekezett. Az indiai világbajnok kétszer is menekülési lehetőséget mulasztott el, az 57. lépésben vesztőt húzott, amit Magnus szép motívum segítségével kihasznált. Szabadgyalogja minőséget nyert, a 77. lépés után a világbajnok kapitulált, gratulálhatott a trónkövetelőnek nagyszerű győzelméhez. A zsűri "szőrös szívű" volt, csak 22 ponttal jutalmazta Magnus nyerését.

Prusikin villámgyőzelme a német bajnokságról is hasonló pontszámot ért, eggyel kevesebbre értékelték az orosz Alekszandr Motiljev gyalogáldozatos támadását. Már a 15. lépésben nagyot hibázott az ukrán Andrej Volokityin, az orosz Mihail Kobalija könnyedén nyert, 20 pont. A tízedik helyre rangsorolták Vlagyimir Kramnyik győzelmét Lékó Péter ellen az Amber-tornán, a partit vakon játszották, a top 10-ben 17pontot kapott.