Vágólapra másolva!

Sikeres örmény házielemzés, Akopjan tisztáldozata nyert

Szeptember végén vehetik kézbe a sakkozók és a sakkrajongók a Chess Informant 105. kötetét.  A könyv a januártól április végéig tartó időszak versenyeinek legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, tanulságos kombinációit és végjátékait gyűjti csokorba. Többek között a szófiai világbajnok-jelölti döntő, a Wijk aan Zee-i Corus-torna, a linaresi szuperverseny, a nalcsiki Grand Prix-verseny, a női és férfi Európa-bajnokság, nyílt versenyek legfontosabb partijait elemzik a nagymesterek. Döntött a nemzetközi zsűri, a 104-es kötet legjobb partijának a drezdai sakkolimpián játszott Akopjan-Vachier-Lagrave összecsapást választotta. Az örmény sakkozó a középen rekedt sötét király elleni tisztáldozatos támadása méltán nyerte el az ítészek elismerését. A legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját az indiai világbajnok Viswanathan Anandnak ítélték. A bonni sakkvilágbajnoki döntő hatodik partijában rukkolt ki Vlagyimir Kramnyik ellen új gondolattal.

A 2009-es esztendő első négy hónapja nagyszerű tornákban bővelkedett. A hagyományoknak megfelelően Wijk aan Zee-ben mérkőztek meg először a szupernagymesterek, de remek csatákat láttunk a két nagymesterversenyen is. Linaresben találkoztak másodszor a nagymesterek, Veszelin Topalov,Viswanathan Anand, Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter távollétében is érdekes küzdelmeket láttunk. Szófiában hazai pályán az exvilágbajnok VeszelinTopalov legyőzte az amerikai Gata Kamskyt. A végeredmény, a 4,5-2,5-ös nyerés nem fejezte ki hűen a partik menetét, Kamsky sokat hibázott, időzavarai megpecsételték sorsát. Topalov a győzelemmel az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója lett. A nők Európa-bajnokságát Szentpétervárott, a férfiak viadalát Budvában rendezték meg. Kettős orosz siker született, Tatjana Koszinceva és Jevgenyij Tomasevszkij győzött. A Grand Prix-versenysorozat negyedik tornájának Nalcsik volt a házigazdája. Az örmény Levon Aronjan második győzelmét aratta, Lékó Péter holtversenyben másodikként ért célba. Csapatbajnokságok, nyílt tornák legérdekesebb játszmái (315) mellett megnyitáselméleti szempontból fontos partik részletei (412), látványos kombinációk, tanulságos végjátékok és feladványok színesítik a kötetet.

Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, a 104-es kötet legjobb partijaira hét főből álló grémium szavazott. Az örmény Vlagyimir Akopjan tisztáldozatos remek támadása elnyerte a nagymesterek tetszését. A játszma délelőttjén született meg a 13.Bad1-es ötlet, villámgyors kidolgozása, majd a remek előadás a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. A parti ékes bizonyítéka, hogy a nyerésért ésszerű kockázatot kell vállalni. A lehetséges 70 pontból 59-et kapott és tizeneggyel előzte meg a bonni világbajnoki döntő ötödik játszmáját, Anand a meccsen másodszor mért sötéttel csapást Kramnyikra. Tetszetős a harmadik helyre rangsorolt Aronjan-Volokityin parti is. Az ukrán nagymester pontatlanul védekezett, Levon Aronjan áldozatokkal vándorútra kényszerítette ellenfele királyát, ami mattal végződött, 36 pont.

A világbajnoki döntő tizedik összecsapását Vlagyimir Kramnyik megnyerte, nyerése szintén 36 pontot ért. A bilbaói GrandSlam-döntőn a 17 éves norvég Magnus Carlsen szép gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez Aronjannal szemben, és előnyét döntővé fokozta (34). Anand bonni harmadik nyerése, a hatodik parti 30 pontot kapott. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk sötéttel fiatalos lendülettel rohamozott Carlsen királya ellen, Magnus már a 32. lépés után kapitulációra kényszerült (29). Veszelin Topalov a nankingi szuperversenyen az orosz Peter Szvidlerre mért gyors csapást, a Grünfeld védelmű parti 29 lépésig tartott (21). A drezdai sakkolimpián Vlagyimir Kramnyik két tisztet áldozott az angol Nigel Short bástyájáért, és pontos technikával győzelemre vezette a partit (16). A drezdai sakkolimpián Hikaru Nakamura a bronzérmes amerikai válogatott második tábláján jól küzdött, a kubai Bruzon Batista elleni győzelme 14 pontot ért.