Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló IV. Tal-emlékverseny nyolcadik fordulójában Lékó Péter sötéttel 36 lépésben remizett az éllovas orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. Megszerezte első győzelmét a norvég Magnus Carlsen. Az ukrán Ruszlan Ponomarjovot látványos tisztáldozattal kényszerítette megadásra. Pontosztozkodással végződött az izraeli Borisz Gelfand és az indiai világbajnok Viswanathan Anand, az örmény Levon Aronjan és az ukrán Vaszilij Ivancsuk partija. Kramnyik megőrizte félpontos előnyét Anand és Ivancsuk előtt. Az utolsó fordulóban Lékó Péter világossal Magnus Carlsennel mérkőzik meg, az első hely sorsa az Ivancsuk-Kramnyik és az Anand-Aronjan játszmákban dől el.

A tavalyi bonni világbajnoki döntőn Lékó Péter az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik egyik szekundánsa volt. Kíváncsian vártuk, hogy "élesben" mérkőznek-e meg a torna nyolcadik fordulójában. Lékó sötéttel a vezérindiai védelmet választotta, és a 17. lépésben tért el a két évvel ezelőtti, miskolci rapidmeccsük harmadik partijában játszott változattól. A megnyitáselméletben kevésbé járatosak nagy izgalommal nézhették a látványos áldozatokat, de a változatot jól ismerők jól tudták, hogy örökös sakk lesz a játszma befejezése. Kramnyik számára kedvezően alakultak a játéknap eredményei, így megőrizte félpontos előnyét.

Az örmény Levon Aronjan és az ukrán Vaszilij Ivancsuk villámgyorsan húzott, a katalán megnyitású partiban világos kis előnye nem zavarta a holtversenyben második helyezett sötétet. Ivancsuk gyalogot is vesztett, de a bástyavégjátékban jól védekezett, és kiharcolta a remit.

Katalánt láttunk az izraeli Borisz Gelfand és az indiai világbajnok Viswanathan Anand játszmában is. Más vari került megjátszásra, de sötét gond nélkül egyenlített ki. Az előző fordulóban elszenvedett veresége után Gelfand békés húrokat pengetett.

Hetes remisorozat után megszerezte első győzelmét a norvég Magnus Carlsen. A várakozásnak megfelelően 1.e4-re az ukrán Ruszlan Ponomarjov szicíliai védelmet játszott, végre láttunk egy taktikus, bonyodalmakban gazdag ütközetet. Carlsen tisztet áldozott, erélyesebben is folytathatta volna a támadást, de Ponomarjov időzavarban rosszul védekezett. Magnus látványos bástyaáldozattal kényszerítette feladásra ellenfelét.

A forduló orosz derbije, Alekszandr Morozevics és Peter Szvidler partija pontosztozkodást hozott. Moro kis előnyét Szvidler aktivitással ellensúlyozta, gyaloghátrányát kiremizte. Az eddig lejátszott 40 játszmából 10 végződött döntéssel. Kramnyik, Anand és Ivancsuk veretlen, Lékó, Ponomarjov, Morozevics és Szvidler nyeretlen.

A 8. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Lékó Péter (magyar, 2752) döntetlen (Vezérindiai védelem, 36)
Magnus Carlsen (norvég,2801) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 31)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2750) - Peter Szvidler (orosz, 2754) döntetlen (Szicíliai védelem, 49)
Borisz Gelfand (izraeli, 2758) - Viswanathan Anand (indiai, 2788) döntetlen (Katalán megnyitás, 28)
Levon Aronjan (örmény, 2786) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739) döntetlen (Katalán megnyitás, 58)

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 5,5 pont
2-3. Viswanathan Anand és Vaszilij Ivancsuk 5
4. Magnus Carlsen 4,5
5-6. Borisz Gelfand és Levon Aronjan 4
7-10. Lékó Péter, Ruszlan Ponomarjov, Alekszandr Morozevics és Peter Szvidler 3

Az utolsó forduló párosítása:
Ivancsuk -Kramnyik
Anand - Aronjan
Szvidler - Gelfand
Ponomarjov - Morozevics
Lékó - Carlsen