Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló Tal-emlékverseny hetedik fordulójában négy döntetlen mellett az ukrán Vaszilij Ivancsuk aratta az egyetlen győzelmet. A gyenge napot kifogó izraeli Borisz Gelfand ellenállás nélkül vesztett. Lékó Péter sötéttel az ukrán Ruszlan Ponomarjovval a katalán megnyitású partiban 31 lépésben remizett. Lékó a nyolcadik játéknapon sötéttel Vlagyimir Kramnyikkal mérkőzik meg.

A hetedik forduló eredményei a félpontos előnnyel vezető Vlagyimir Kramnyiknak kedveztek. Sötéttel mindössze 23 lépésben remizett a láthatóan ideges, a partira kevéssé koncentrálni képes örmény Levon Aronjannal. A nagy rivális, az indiai világbajnok Viswanathan Anand játékából hiányzott az átütő erő, az orosz Alekszandr Morozevics gond nélkül szerezte meg a fél pontot.

Ötös remisorozat után belelendült az ukrán Vaszilij Ivancsuk. A "veteránok" derbijét könnyen nyerte meg az izraeli Borisz Gelfand ellen. Gelfand beáldozta a7 gyalogját, hogy cserébe a d5 gyalogra támadhasson. Elmulasztotta azonban a közbeiktatott cserét, Ivancsuk megőrizte anyagi előnyét, és megszerezte második győzelmét, feljött a holtversenyes második helyre.

Hetedszer is csak döntetlent ért el a norvég Magnus Carlsen. Az orosz Peter Szvidler elkerülte a szicíliai védelemben a Szvesnyikov-változatot, a Rossolimo nevével fémjelzett folytatásban Carlsen jól megoldotta a megnyitást, majd kis előnybe is került. A parti lépésismétléssel fejeződött be.

Lékó Péter az újabb remivel nem tudott előrelépni a táblázaton. Az ukrán Ruszlan Ponomarjovval a katalán megnyitásban mérkőztek meg. Ponomarjov tegnapi veresége után igen óvatos volt, nem kerülte a cseréket, 31 lépés után békekötést ajánlott.

A 7. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2786) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Vezércsel, 23)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739) - Borisz Gelfand (izraeli, 2758) 1 - 0 (Szláv védelem, 43)
Viswanathan Anand (indiai, 2788) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2750) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 36)
Peter Szvidler (orosz, 2754) - Magnus Carlsen (norvég, 2801) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) - Lékó Péter (magyar, 2752) döntetlen (Katalán megnyitás, 31)

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 5 pont
2-3. Viswanathan Anand és Vaszilij Ivancsuk 4,5
4-6. Magnus Carlsen, Borisz Gelfand és Levon Aronjan 3,5
7. Ruszlan Ponomarjov 3
8-10. Lékó Péter, Alekszandr Morozevics és Peter Szvidler 2,5

A 8. forduló párosítása:
Kramnyik- Lékó
Carlsen - Ponomarjov
Morozevics - Szvidler
Gelfand - Anand
Aronjan - Ivancsuk