Vágólapra másolva!
Az egyesült államokbeli Marquette-ben zajló rövidpályás gyorskorcsolyázó Világkupán női váltónk bejutott a legjobb nyolc közé, és már csak egy hajszál választja el attól, hogy vasárnap megszerezze az olimpai kvótát. Ebben az esetben öt magyar versenyző szerepelhetne a jövő évi vancouveri játékokon. Az már eldőlt, hogy itt a férfiak mezőnyőben csak két indulónk lesz.

Akik pénteken még kitartottak jóval éjfél után is, a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) honlapján az online eredményközlő rendszeren fél kettőkor követhették nyomon a női váltók negyeddöntőjét. Csalódottan konstatálhatták, hogy a Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összetételű Európa-bajnok kvartettünk - amely a 3000 méteres verseny közepén kilenc körön az élen állt - a végén az amerikaiak és az oroszok mögött a harmadik, utolsó helyen ér célba. Ám kisvártatva módosították a végeredményt, az oroszokat kizárták, ami azt jelenetette, hogy a mieink bejutottak a legjobb nyolcba.

A vancouveri olimpián csak nyolc váltó vehet részt, a kvótákat a múlt héten rendezett montreali, valamint a marquette-i Vk összesített eredményei alapján osztják, de Huszárék a kanadai versenyen hiába lettek hetedikek, úgy számoltunk, hogy az olaszok kiesése miatt egy hajszál még mindig elválasztja őket az ötkarikás részvételtől. Az olaszok ugyanis Montrealban a negyedik helyen végeztek, amivel sok pontot szereztek, s a Kanadában kizárt, de most nyolcba jutott németek kimagasló eredménnyel ugyancsak megelőzhetnek bennünket. Ebben a Huszár Erikától kapott hajnali e-mail is megerősített bennünket.

"Hosszú volt a mai nap! Sajnos a fiúk elestek a váltóban, így nekik a legjobb esetben is csak két kvótájuk lehet. Nekünk viszont jól sikerült a váltó. A múlt héten még sérült Andi újra ott volt köztünk, és ő jól is ment. Ám elég volt egyetlen nem tökéletes váltás, és ott elléptek mellettünk az oroszok. Később Berni visszaelőzött volna, de az egyik orosz lány kitette a kezét, nem engedte el, ebből lett a kizárás. Sajnos az olaszok estek, és így a németek még veszélyesek ránk nézve. Ha ők bejutnak az A döntőbe, a négybe, akkor nekünk nem szabad a nyolcadik helyen végeznünk. Reméljük a nyolcból nem is leszünk nyolcadikok, de azért a jég mindenkinek az csúszik. Természetesen az elődöntőben a kanadaiakkal és az amerikaiakkal is felvesszük a versenyt, hogy fináléba jussunk; és még egyéniben is érdekeltek vagyunk. Meglátjuk, mi lesz, de jók vagyunk!" - írta Huszár Erika.

Amennyiben a váltó sikerrel jár, a tartalékkal együtt öt magyar versenyző szerepelhetne az olimpián, s jó esély nyílna a pontszerzésre.

Marquette-ben női 500-on Huszár a legjobb huszonkilencben, 1000-en Heidum ugyancsak a huszonkilencben, 1500-on Huszár és Heidum a tizenkilencben van. Férfi váltónk Knoch Viktor, Galambos Gábor, Darázs Péter, Béres Bence összeállításban a 13. helyen zárt, így csupán egyéni kvótákat szerezhet. 500 méteren még Knoch és Darázs is versenyben van a huszonnégy között. Galambos 1500 méteren 20., 1000-en 22. lett, és két vancouveri indulási jog gyakorlatilag már meg is van, de több nem lesz, ami bizony komoly gondot okoz majd a szakvezetésnek az olimpiai csapat kijelölésekor.