Vágólapra másolva!
A hollandiai Hoogeveenben zajló Univé-torna negyedik fordulójában Polgár Judit sötéttel vereséget szenvedett a holland Szergej Tivjakovtól.

A szicíliai védelmű partiban Tivjakov óvatos taktikát választott, nagymesternőnk próbálta élezni a küzdelmet. A 29. lépésben azonban hibázott, minőséget vesztett, s többé nem volt mentsége. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal sem bírt a 15 éves Anish Girivel. A holland sakkozó örökös sakkal újabb értékes fél pontot szerzett. Az ötödik játéknapon Polgár Judit sötéttel Girivel küzd meg.

A szerdai pihenőnap után folytatódott Hoogeveenben a hagyományos 4 résztvevős torna. A negyedik fordulóban megszületett a torna első győzelme, a holland Szergej Tivjakov világossal legyőzte Polgár Juditot. A szicíliai védelem Najdorf-változatában a 6.g3-as rendszert választotta, a schweningeni változatba eveztek át. Tivjakov nem élezte a küzdelmet, kivárta a kedvező alkalmat. Erre sajnos Judit lehetőséget adott, óvatlan vezérlépése után nem talált jobb megoldást, mint minőséget adni. Tivjakov nem hibázott, anyagi előnyét győzelemig fokozta.

Másodszor is pontosztozkodás született a torna doyenje és a legfiatalabb résztvevő csatájában. A 40 éves ukrán Vaszilij Ivancsuk és a 15 esztendős holland Anish Giri küzdelme örökös sakkal ért véget.

A 4. forduló eredményei:
Szergej Tivjakov (holland, 2670) - Polgár Judit (magyar, 2687) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 52)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2756) - Anish Giri (holland, 2552) döntetlen (Szláv védelem, 26)

A verseny állása:
1.Szergej Tivjakov 2,5 pont
2-3. Anish Giri és Vaszilij Ivancsuk 2
4. Polgár Judit 1,5

Az 5. forduló párosítása:
Anish Giri -Polgár Judit
Vaszilij Ivancsuk -Szergej Tivjakov