Vágólapra másolva!

Kulcsár Győző: Tele volt a nadrág

Két éve a szentpétervári vívó-világbajnokságon még magyar aranyéremnek örülhettünk a férfi párbajtőr egyéni számában, hiszen az azóta már visszavonult Kulcsár Krisztiánt koronázták meg, vasárnap viszont az antalyiai vb-n mind a négy indulónk - Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter és Rédli András - rögtön a 64-es tábla első fordulójában elvérzett.

A kardvívó Nagy Orsolya szombati bronzérme után a vasárnap nem a mi napunk volt a világbajnokságon, hiszen a nyolc pástra lépett versenyzőnk közül csak a tőröző Varga Gabriella tudott két asszót nyerni, további hét reprezentánsunk már az első fordulóban kiesett.

S az különösen fájó volt, hogy az idei plovdivi Eb-n aranyérmes férfi párbajtőrcsapatunk tagjai - köztük a világranglistán negyedik helyezett Boczkó Gábor - leszerepeltek. A négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző, a párbajtőr szakág szövetségi kapitánya a hatalmas malőr után két tanítványával a női válogatottból, Szász Emesével, majd Izsó Katalinnal iskolázott, majd válaszolt az [origo] kérdésére.

- Némileg csillapodott már a bosszúsága? - kérdeztük a szakvezetőt, a Nemzet Sportolóját.
- Egyáltalán nem, mert erre a szereplésre egyszerűen nincs magyarázat. Tisztességesen felkészültünk a világbajnokságra, s most mit látok? Azt, hogy az újoncok gyáván, gyámoltalanul, tele nadrággal vívtak, Bocek és Géza szereplése pedig különösen érthetetlen. Bocek már a harmadik vagy negyedik világversenyén dobálja el a lehetőséget, most is kézben levő asszót bukott el egy japán ellen... A végén ráadásul egyértelműen taktikai fegyelmezetlenséget követett el, kétszer is lábon szúrták, pedig mindenki kiabálta be neki, hogy erre figyeljen. De azért várjuk meg, mit hoz a csapatverseny, mert biztos vagyok benne, hogy még egyszer nem fognak ilyen rosszul vívni.

- Ez a szereplés most azért is különösen fájó, mert az Európa-bajnoki címvédő együttes okozott csalódást.
- Így igaz. A pekingi olimpia után jó néhány bírálatot kaptunk, ezért sok mindenben megpróbáltunk változtatni, és úgy tűnt, hogy jó úton járunk. Mert a csapat idén könnyedén, izzadságcseppek nélkül nyerte meg az Eb-t.

Forrás: [origo]

Voltak azért mosolygós arcok is Antalyában: Staár Beatrix kampányfőnök és Tomka Emese, a Magyar Turizmus Zrt. munkatársa a 2011-es magyar vb-pályázat standjánál

- Milyen változtatásra céloz?
- Más ritmusúak az edzőtáborok, és tulajdonképpen az évközi felkészülés ritmusa is változott. Kaptunk kritikát amiatt is, hogy nem fektetünk hangsúlyt a pszichikai felkészülésre, s most már dr. Csernus Imre személyében pszichológus is dolgozik a csapat mellett. A név nem lényeges, az egyik versenyzőnkkel már korábban is foglalkozott a doktor úr, így került a képbe, miután a többiek is elfogadták. Szóval,eddig minden működött is tökéletesen, most viszont itt állunk megfürödve, mint akit nyakon öntöttek egy vödör hideg vízzel. És nem tudjuk, hogy mi történt velünk. Anélkül, hogy másra hárítanám a felelősséget, sajnos vannak rajtunk túlmutató tényezők is, mert a klubok nagyon rossz helyzetben vannak, nincsenek fiatal edzőink, és kevés a fiatal versenyző. Így a válogatottak sem érzik, hogy fenyegetve lenne a pozíciójuk. Abból kell főznünk, amink van, de megjegyezném, hogy női párbajtőrben még rosszabb a helyzet.

- Akkor mire számít hétfőn a női egyéniben?
- Azt mondom, térdre, imához! Túlzott reményeink nem lehetnek, Szász Emese azonban bármit elérhet. Akár meg is nyerheti a vb-t, de sajnos az is benne van a pakliban, hogy ő is hamar kiesik. Ez egy nagyon kegyetlen, kemény világ, és sok helyen rengeteget áldoznak a sportra, mi pedig egyre kevesebbet. És bizony ez megmutatkozik az eredményességben is.