Vágólapra másolva!
Az örmény Levon Aronjan egy fordulóval a befejezés előtt már megnyerte a Grand Slam-döntőt. Bilbaóban a kétszeres olimpiai bajnok az ötödik játéknapon kalandos parti után megszerezte sorozatban negyedik győzelmét, a spanyol Alekszej Shirov harmadik vereségét szenvedte el. Az orosz házirangadó, Alekszandr Griscsuk és Szergej Karjakin összecsapása 99 lépésben lett döntetlen.

Újabb értékes trófeával gazdagodott Levon Aronjan gyűjteménye. A 2005-ben Világkupa-győztes, 2006-ban és 2008-ban az örmény válogatott éltáblásaként olimpiai bajnok nagymester már megnyerte a Grand Prix-versenysorozatot, és Bilbaóban győzött a Grand Slam-döntőben is.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov visszalépése után hívták meg a rendezők, és Aronjan kihasználta az esélyt. Vereséggel kezdett, de négyes nyerősorozattal már egy fordulóval a befejezés előtt győztesként ünnepelhették. Kalandos partit játszott a spanyol Alekszej Shirovval. Eredeti játékával kockáztatott, de a láthatóan bizonytalan rossz formában sakkozó Shirov többször is hibázott, kihagyta a kínálkozó e4 lépést. Az időkontroll után már reménytelen volt sötét pozíciója, az anyagi veszteség miatt Shirov kapitulált. Aronjan eddig 12,5 Élő-pontot kasszírozott, ha másodszor is megverné Szergej Karakint, megelőzné a naponta számolt ranglistán az indiai Viswanathan Anandot... Remivel 12 pont nyeréssel zárná a Grand Slam-döntőt.

A spanyol megnyitás Zajcev-változatában küzdött meg a kétszeres orosz és egyszeres ukrán olimpiai bajnok, Alekszandr Griscsuk és Szergej Karjakin. A 22. lépésben tértek el az egy nappal korábban látott Shirov-Karjakin partitól, de Szergej a változatra nagyon jól felkészült. Dinamikus egyensúly volt a táblán, majd sötét jutott kezdeményezéshez. Griscsuk a legjobb megoldást választotta, tisztáldozattal bástya a bástya + futó elleni végjátékba menekült. Pontos védekezéssel hárította Karjakin próbálkozásait, királyát honfitársa nem tudta leszorítani.

Az 5. forduló eredményei:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) - Szergej Karjakin (orosz, 2722) döntetlen (Spanyol megnyitás, 99)
Levon Aronjan (örmény, 2773) - Alekszej Shirov (spanyol, 2730) 1 - 0 (Angol megnyitás, 43)

A verseny állása:
1.Levon Aronjan 12 pont
2. Alekszandr Griscsuk 7
3. Szergej Karjakin 6
4. Alekszej Shirov 3

A klasszikus pontozás szerint:
1.Levon Aronjan 4 pont
2-3. Alekszandr Griscsuk és Szergej Karjakin 2,5
4. Alekszej Shirov 1

Az utolsó forduló párosítása:
Karjakin - Aronjan
Shirov - Griscsuk