Vágólapra másolva!

Morozevics elnézte Caruana ellencsapását a bieli tornán

A 42. Bieli Sakkfesztivál szuperversenyén megszületett az első nagy szenzáció. A viadal újonca, a 16 éves olasz Fabiano Caruana világossal legyőzte a háromszoros bieli tornagyőztes Alekszandr Morozevicset. A Grünfeld védelmű partiban az orosz nagymester elnézte Fabiano taktikai ellencsapását, állása kártyavárként omlott össze. A "veteránok", az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az izraeli Borisz Gelfand érdekes partiban magosztoztak a ponton, Ivancsuk holtversenyben vezet Morozeviccsel. Negyedszer is remizett a francia Maxime Vachier-Lagrave, a címvédő orosz Jevgenyij Alekszejev három döntetlennél tart.

A forduló rangadóját az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az izraeli Borisz Gelfand vívta, de a nagy meglepetést a legifjabb résztvevő, az olasz Fabiano Caruana győzelme jelentette az éllovas, az orosz Alekszandr Morozevics ellen. Az ismét divatba jött Grünfeld védelemben csatázott Caruana és Morozevics. A háromszoros bieli tornagyőztes 12...Fe5 lépése érdekes álláshoz vezetett, Fabiano védekezésre kényszerült. Morozevics kényelmesen erősítgethette állását, de túlbecsülte lehetőségeit. A 44...h5-tel megkezdett terv saját királyállásnak meggyengüléséhez is vezetett, a 47...Ve3 pedig taktikai elnézésnek bizonyult. Caruana remek taktikai csapással használta ki a felkínált lehetőséget, és pályafutása egyik nagy győzelmét ünnepelhette. Morozevics hű maradt önmagához, nagy nyerések mellett képes nagyokat hibázni!

A "veteránok", Ivancsuk és Gelfand első partijukat 1985-ben játszották egymással, és Bielben a 78. játszmájukban viaskodtak. Ivancsuk mérlege a 77 összecsapásból kedvezőbb, 19 nyerés mellett 15-ször szenvedett vereséget. Negyvennegyedik remijük érdekes küzdelemben, kölcsönös jó játékkal született meg. Újoncként jól szerepel a francia Maxime Vachier-Lagrave, címvédőként gyengébben az orosz Jevgenyij Alekszejev, remijük 19 lépéses volt.

A 4. forduló eredményei:
Fabiano Caruana (olasz, 2670) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2751) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 59)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2703) - Borisz Gelfand (izraeli, 2755) döntetlen (Angol megnyitás, 30)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2703) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2714) döntetlen (Spanyol megnyitás, 19)

A verseny állása:
1-2. Vaszilij Ivancsuk és Alekszandr Morozevics 2,5 pont
3-4. Fabiano Caruana és Maxime Vachier-Lagrave 2
5-6. Borisz Gelfand és Jevgenyij Alekszejev 1,5

Az 5. forduló párosítása:
Morozevics - Ivancsuk
Gelfand - Vachier-Lagrave
Alekszejev - Caruana