Vágólapra másolva!

Hét tőrözőnőnk főtáblás a budapesti Világkupán

Összességében elfogadhatóan sikerült számunkra az Eximbank női tőr Világkupa szombati selejtezője a fővárosi Láng Sportcsarnokban, mert a tizennyolc hazai indulóból hatan felkerültek a 64-es főtáblára, csatlakozva az ott egyetlen magyar kiemelthez, Varga Gabriellához.

Válogatottunk két alapembere, Mohamed Aida és Knapek Edina gyermeket vár, s az idei Világkupákon versenyzőink közül eddig csupán Varga Gabriella villogott. Igaz, ő négy Vk-n három bronzérmet szerzett, és a világranglista tizennegyedik helyezettjeként - mint a hatodik kiemelt - mentesült is a szombati selejtező alól.

A szerdai sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy a budapesti Vk-n tizennyolc ország reprezentánsai vesznek részt, ám az utolsó pillanatban még befutott négy kínai versenyző, emelve a nemzetek létszámát is. A magyarok száma viszont eggyel csökkent, mert Czeglédy Edina betegsége miatt kénytelen volt visszalépni.

Így szombaton délután éppen száz indulót rögzíthettünk, és a tizenhat kiemeltet kivéve nyolcvannégyen léptek pástra a selejtezőben, hogy negyvennyolcra redukálódva kiadják a 64-es főtábla mezőnyét.

Hazai részről Batár Borbála, Berta Adrienn, Berta Krisztina, Faragó Fruzsina, Fodor Eszter, Horváth Andrea, Kreiss Fanny, Lemberg Mercédesz, Lupkovics Dóra, Magyary Borbála, Nattán Sarolta, Nudelman Bianka, Nyitrai Karola, Tóth Anna, Varga Katalin, Varga Zsófia, Volosinovszky Linda és Zsáry Noémi próbált szerencsét.

Az első nyolc csoportban sajnos katasztrofális lett versenyzőink mérlege: az ide beosztott tizenhárom hazai tőröző együttesen mindössze 19 győzelmet jegyzett 76 vereség mellett! S ez még úgy is hideg zuhany, hogy zömmel utánpótláskorúakat vetettünk be. A felnőtt válogatott Berta Adrienn hat asszójából négyet megnyert, mellette csak a fiatal Lupkovics Dóra állt helyt, ő ötből háromszor győzött. A válogatott Kreiss Fanny viszont hatból csak kétszer.

A fennmaradt öt csoportban még öt vívónk révén voltunk érdekelve, és hárman sokat javítottak az addig siralmas összképen: Nattán Sarolta és Varga Katalin mind az öt asszóját megnyerte, Lemberg Mercédesz pedig öt alkalomból négyszer hagyta el győztesen a pástot. Nattán az egész selejtezőben a legjobb volt, Varga a harmadik lett a sorban, és ők ketten ezzel a teljesítményükkel rögtön fel is kerültek a főtáblára. Az egyenes kieséses folytatásban erőnyerőként Lembergnek sem kellett már vívnia.

Berta A., Lupkovics, Kreiss, Varga Zs., Fodor, Horváth, Volosinovszky és Berta K. kapott még egy esélyt, amellyel hárman tudtak élni: Berta Adrienn a sors fintoraként éppen ikertestvérét, Krisztinát győzte le 15-11-re, Varga Zsófia Lupkovicsot verte 15-7-re, Fodor pedig a francia Cislo Bresteau ellen nyert 15-11-re.

Az Eximbank Világkupa 64-es főtábláján tehát hét magyar versenyző léphet pástra: Varga Gabriella, Nattán Sarolta, Varga Katalin, Lemberg Mercédesz, Berta Adrienn, Varga Zsófia és Fodor Eszter. A főtáblán vasárnap 9 órakor kezdődnek az asszók a Láng Sportcsarnokban, ahol a négyes döntőre 15 órakor kerül sor.