Vágólapra másolva!

Csak hírmondó maradt az Eb-győztes tőrcsapatból

A 2007-ben Európa-bajnok, tavaly Eb-ezüstérmes és olimpiai negyedik helyezett női tőrcsapatunkból idén Mohamed Aida és Knapek Edina szülési szabadságot vett ki, a Pekingben fegyelmezetlen Ujlaky Virginie a jelek szerint visszatér Franciaországba, így az együttesből csak Varga Gabriella maradt meg hírmondónak. A Honvéd vívónője azonban egyedül is tartja a frontot, hiszen az idei négy Világkupa-versenyen három bronzot is begyűjtött. S a hét végi budapesti Eximbank Vk-n ugyancsak kitenne magáért.

- Eddig nem okozott nagyon nagy bajt, ha a csapatban gyengébben vívott, mert ott volt a rutinos Mohamed Aida és Knapek Edina is. Most viszont hirtelen önre szakadt a vezéregyéniség szerepe, és az idei eredmények azt mutatják, hogy egyéniben sem igazán várható másoktól kiugró eredmény. Hogyan kezeli ezt a helyzet? - kérdeztük az egyéni Eb-arannyal is rendelkező Varga Gabriellát.
- Mindez kétségkívül felelősséget ró rám, de úgy gondolom, hogy ezzel egyáltalán nem szabad foglalkozom, függetlenítenem kell magamat tőle. Ha azon merengenék, hogy most mekkora teher szakadt nyakamba, akkor ennek biztosan negatív következményei lennének. Éppen ezért csak arra figyelek, hogy megpróbáljam kihozni magamból a legtöbbet.

- Az idei eredményei alapján ez nem rossz módszer.
- Én is nagyon örülök, hogy a négy Világkupa-versenyen három bronzérmet szereztem. Rögtön az első Vk-n, Salzburgban felállhattam a dobogóra, aztán Belgrádban, majd Lipcsében is. A negyedik versenyre, a gdanskira sajnos már elfáradtam, elfogyott az energiám, itt a tizenhat közé jutásért kikaptam az orosz Birjukovától, aki amúgy végül a második helyen végzett.

- A hét végi budapesti Világkupára azért remélhetőleg már kipihente magát.
- Igen, úgy érzem, hogy sikerült feltöltődnöm, és jó formában vagyok.

- Tavaly ezüstérmes volt, éppen Mohamed Aida mögött. Idén mire számít a Láng Sportcsarnokban?
- Ez nehéz kérdés, és bevallom, a versenyek előtt nem is szeretem, ha felteszik nekem. Egy sportoló mindig a legjobbra vágyik, de annak, hogy mi valósul meg belőle, sok összetevője van.

- A Világkupa előtt, még pénteken megrendezik a BEK-et is. Ez a Vk felvezetéseként is felfogható?
- Mivel a Honvéd szinte megegyezik a válogatottal, azt mondom, inkább egy új lehetőség a gyakorlásra annak érdekében, hogy majd jók legyünk csapatban. A gdanski Világkupán Varga Kati, Kreiss Fanny és Berta Adrienn szerepelt még, s közülük csak Fanny nem a Honvédban vív. A BEK-re egyébként a helyére a Csatától kölcsönkapott Fodor Eszter került.

- S milyen kilátásai vannak erre az évre a nemzeti csapatnak?
- Bár Gdanskban csak a nyolcadik helyen végeztünk, emiatt nem vagyok elkeseredve, mert látok fantáziát a csapatban. A mérkőzéseinket egyetlen találattal veszítettük el, és még össze kell szedni azt a tapasztalatot, amivel győzni is tudunk. A csapatversenyeken ugyanis nem csak a vívástudás számít. Mindenkiben tudatosulnia kell annak, hogy ha úgymond nem érzi az ellenfelét, akkor inkább álljon meg a páston. Elvileg nekem kellene vinnem a hátamon a csapatot, de ha olyan ellenféllel találom magam szemben, aki ellen nem érzem a vívást, akkor nem rontok neki tízszer csak azért, hogy megpróbáljam, hátha mégis sikerül megszúrnom.