Vágólapra másolva!

Ötvenmilliót hoz az új vívóelnök

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnökségi ülésén a 2009-es évre 366 millió forintos költségvetési tervezetet hagytak jóvá, és eldöntötték, hogy az egyes fegyvernemek (párbajtőr, tőr, kard) között milyen elv alapján bontják meg a rendelkezésre álló forrásokat. Eszerint a keret ötven százalékát alaptámogatás formájában egyenlő arányban osztják ki, a fennmaradó ötven százalékot pedig az elmúlt négy év eredményeinek függvényében.

Az MVSZ elnöksége az elnöki posztra február 20-án megválasztott Erős János vezetésével ülésezett, és két tartózkodással elfogadta a szövetség 2009. évi költségvetését. Az előterjesztést 366 millió forintos bevételi és kiadási főösszeggel hagyták jóvá, s mivel 2008-ban, a pekingi olimpia évében a vívók 400 millió forintból gazdálkodhattak, tekintettel a gazdasági világválságra nem is járnak rosszul. Az idei költségvetésből hozzávetőleg ötvenmillió forint hiányozna, ennek az előteremtését Erős János és a hozzá köthető szponzori kör vállalta. Az elnökség a korábbi évek szponzori bevételeinek jelentős mértékű növelését, a takarékos gazdálkodás megvalósítását, a hatékony szövetségi működést biztosító kiadások minimalizálását és a tartalékképzés szükségességét fogalmazta meg mint a 2009-re vonatkozó gazdálkodási irányvonalat.

A testület megerősítette azt a korábbi elnökségi döntést, amely szerint a nemzetközi versenyeztetés, a hazai felnőtt edzőtáboroztatás és a felszerelések vásárlására rendelkezésre álló források megosztása a fegyvernemek között a következőképpen történik: a keret ötven százalékát alaptámogatás formájában egyenlő arányban osztják ki, a fennmaradó ötven százalékot pedig az elmúlt négyéves eredményesség függvényében. Ebben a periódusban legjobban a párbajtőrözők teljesítettek, övék a megszerzett pontok 47 százaléka, a kardozóké 29, a tőrözőké 24 százalék.

Az elnökség napirendi pontjai között szerepelt a "London 2012" felkészülési terv megtárgyalása is. Az általános programot azzal a kiegészítéssel fogadták el, hogy a fegyvernemi felkészülési programokat a szakbizottságoknak is meg kell vitatniuk.

Egyhangú szavazással ismét Füleky Andrást nevezték ki a szövetség ügyvezető igazgatójává, mégpedig határozatlan időre. Ami pedig a szakmát illeti, a tőr szakági bizottságot Solti Antal, a párbajtőr szakági bizottságot Udvarhelyi Gábor vezeti. A kard szakági bizottság élére még keresik a megfelelő személyt.