Vágólapra másolva!
A Boksz Világtanács (WBC) világbajnoki trónján ülő Vitalij Klicsko ígéri, beavatja a nehézsúlyú ökölvívás rejtelmeibe szombati kihívóját, a kubai Juan Carlos Gómezt, akit arra is figyelmeztetett, hogy ne békés elméleti oktatásra számítson a stuttgarti ringben szombaton.

"Készen állok, tökéletes állapotban vagyok, ráadásul a felkészülésem is hibátlan volt" - mondta az idősebbik Klicsko testvér. "Gómez nagyon sokat beszélt az elmúlt hetekben, ígérgetett, fenyegetett, már bajnoknak látta magát, de üzenem neki, hogy csak álmodozott."

A 37 éves ukrán óriás tavaly októberben három év kihagyás után tért vissza a szorítóba, és rögtön elnyerte a WBC világbajnoki címét, miután legyőzte a címvédő nigériai Samuel Petert. "Gómez nagyon technikás, jó képességű bunyós, és szép sikereket ért el a cirkálósúlyúak között, ám ez egy másik sport. Most majd megtanulja egy életre, mi is a különbség. Jó lecke lesz a számára, igaz, sokáig nem tart majd az oktatás" - nyilatkozta keményen a 36 győzelemmel és 2 vereséggel álló Klicsko.

A 35 esztendős, kubai-német Gómez 2002-től négy éven át volt világbajnok cirkálósúlyban, s most úgy érzi, eljött az ő ideje. "Ott leszek az arcában az első másodperctől. Jobb vagyok nála, legyőzöm őt, ennyi az egész" - bizonygatta az önbizalomhiányban Klicskóhoz hasonlóan nem szenvedő Gómez.

Vitalij Klicskónak számos nemzetbeli kihívója akadt, de kubai bokszolóval szombaton találkozik először profi pályafutása során. Gómez egyike azoknak az élsportolóknak, akik a 90-es évek közepe óta mondtak búcsút a karibi szigetországnak és a Castro-fivérek szocialista rendszerének. Akár rangidősnek is számíthat a disszidensek között, hiszen még 1995-ben, egy hallei amatőr tornán hagyta faképnél a kubai ökölvívók csapatát.

Számos honfitársával együtt Gómez a hamburgi Arena istállót erősíti, amelynek tulajdonosa egy török férfi. A Duisburgban felnőtt 37 éves Ahmet Öner egykor maga is aktívan bokszolt a profik között. Kissé lenézi a rivális német istállókat (Sauerland, Universum), amelyek szerinte "olcsó kelet-európaiakat futtatnak". Velük ellentétben Öner a kubaiakat favorizálja, akiket csodál stílusuk és bátorságuk miatt. "Ha belépnek a szorítóba, úgy működnek, mint a robotok. Ráadásul akkor sem ijednek meg, ha a legnagyobb nevű ellenféllel kell bokszolniuk" - nyilatkozta Öner a Der Spiegelnek.

A német sajtó nem sok jót ír a 35 éves kubai nehézsúlyúról. Úgy hírlik, az amatőr világbajnokként Kubában fölvett summának hamar a nyakára hágott, és kokainfogyazstás miatt el is tiltották egy időre. Hét gyermeke született hat alkalmi partnerétől, ám egyiket sem vette feleségül. A cserbenhagyott hölgyek között van Kati Sdunek is, Klicsko edzőjének, Fritz Sduneknek a lánya. A dolog pikantériája, hogy a 31 éves Kati ma már Öner felesége, 11 éves leányának viszont Gómez az apja, aki időnként elfeledkezik a tartásdíj átutalásáról.

Fekete bokszolóknak eddig nem sok babér termett a Vitalij Klicsko elleni összecsapásokon. Amennyiben Gómeznek mégis sikerülne vereséget mérnie az ukránra, úgy ő lenne az első kubai ökölvívó, aki nehézsúlyú világbajnoki övet szerez a hivatásosok táborában.