Vágólapra másolva!
Rövid pályás gyorskorcsolyázóink igencsak kitettek magukért a múlt heti Eb-n - Torinóból egy aranyat, egy ezüstöt és hat bronzot hoztak haza -, keddtől pedig műkorcsolyázóinknak kellene helyt állniuk a maguk kontinensbajnokságán. Helsinkiben Sebestyén Júlia a papírforma alapján dobogós lehet, a nemzetközi versenyen most bemutatkozó Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin jégtáncos duó az első tízbe szeretne betörni, Hadford Katherina és Vardanjan Tigran számára pedig a huszonnégybe kerülés a cél.

Tavaly a zágrábi Eb-n a nőknél az olasz Carolina Kostner győzött, megelőzve a svájci Sarah Meiert és a finn Laura Lepistót. Sebestyén Júlia a dobogóról hajszállal lemaradva végzett a negyedik helyen, azonban sok szakember vélte úgy, hogy a bronz neki járt volna. Ám akkor már tudott volt, hogy a következő kontinensbajnokságot Helsinki rendezi, és a jegyeladás szempontjából nem jött rosszul egy finn dobogós versenyző.

Az idei Eb-t Meier kihagyja, mert sokáig sérült volt, és úgy ítélte meg, hogy nem tudott kellőképpen felkészülni a versenyre. A 2004-es budapesti Eb-n aranyérmes Sebestyén felkészülése sem volt zökkenőmentes, őt sem kerülte el egy makacs lábsérülés, így egy Grand Prix-versenyen való részvételt is le kellett mondania. A decemberi magyar bajnokságon azonban már jó formát mutatott, és bizakodva néz az Eb elé.

"Az európai ranglistán Kostner és Lepisto mögött harmadik vagyok, és a tavalyi Eb-n elért negyedik helyemnél szeretnék előrébb végezni. Ahhoz, hogy ott legyek az első háromban, két nagyon jó programot kell futnom, és ha ez sikerül, összejöhet az érem. Persze sok függ a körülményektől is, mert megeshet, hogy két jó programmal is csak negyedik leszek. Tulajdonképpen tavaly is ez történt. Viszont az az eset is előállhat, hogy hibázva is fel lehet kerülni a dobogóra. Nincs két egyforma verseny, és előre soha nem lehet tudni, hogy ki mire lesz képes. Éppen ezért elsősorban nekem is önmagamat kell legyőznöm, a lehető legjobban kell futni, és majd utána eldől, hogy ez mire lesz elegendő. Ez nem egy sablon szöveg, hanem így is van" - szögezte le Sebestyén Júlia, aki az ob-n előadott programjain nem változtatott, az elmúlt időszakban ezeket gyakorolta.

"Finnországban már sokszor edzőtáboroztam, Helsinkiben pedig éppen tíz éve rendeztek vb-t, amelyen már indultam, és az volt a második világbajnokságom. Emlékszem, hogy egy hatalmas csarnokban volt a verseny, s gondolom, most is ott korcsolyázunk majd. Kedden este utazom, pénteken lesz a rövid program, szombaton a kűr, és nagyon bízom benne, hogy az első öt között végzek, vagyis a vasárnapi gálán is felléphetek. Van új gálaruhám, gálaszámom is, és ezt is szeretném bemutatni" - tette hozzá a tiszaújvárosi versenyző.

A női versenyben Hadford Katherina lesz a másik magyar induló, számára a huszonnégybe kerülés a cél. Ugyanez igaz a férfiak között jégre lépő Vardanjan Tigranra is. Jégtáncban a Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin duó most indul először nemzetközi versenyen, és első tízbe szeretne betörni.

A férfiaknál 39, a nőknél 41, a párosoknál 21, jégtáncban 28 induló lesz. Kedden a jégtáncosok kötelező, majd a párosok rövid programjára kerül sor.