Vágólapra másolva!
Ahogyan arra számítani lehetett, Sebestyén Júlia nyolcadszor győzött a műkorcsolyázók országos bajnokságán, az viszont jókora meglepetés, hogy mögötte Pádár Bianka végzett a második helyen. A szakbizottság úgy döntött, hogy az Eb-részvételért Pádár és Hadford Katherina január elején külön válogatót vív. Sebestyén, a férfiaknál Vardanjan Tigran, valamint jégtáncban Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin biztos utazó.

A férfiaknál a mindössze két induló közül a papírformának megfelelően a rutinosabb Vardanjan Tigran volt a jobb, így ő mehet a januárban Helsinkiben rendezendő Európa-bajnokságra, jégtáncban pedig az ob-n egyedüliként jégre lépő Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin duó. "Korábban csak egy alkalommal pontoztak bennünket, ugyanitt, a Mikulás-kupán. A mostani produkciónk egy fokkal jobb volt, de még van hova fejlődnünk. Az Eb-n mindenesetre szeretnénk az első tíz között végezni"- nyilatkozta a páros hölgy tagja egy lila, piros, rózsaszín, fekete színösszetételű ruhában, s a hip-hop zenére koreografált kűr mellett ezzel is meghökkentheti a pontozókat és a közönséget is.

A duó még az év végén Jerevánban fellép az olimpiai és világbajnok orosz Jevgenyij Pljuscsenko show-jában, innen Hoffmann Nóra hazajön, de január 2-án már indul is Moszkvába, s itt készül majd az orosz származású, de amerikai állampolgársággal is rendelkező párjával.

A nők között nyolcadik magyar bajnoki aranyát begyűjtő Sebestyén Júlia is fellép Pljuscsenkóval, de ő január 5-én és 6-án Milánóban, előtte december 27-én pedig Nagyszebenben szerepel egy gálán. A 2004-es budapesti Eb-n győztes tiszaújvárosi korcsolyázónő vasárnap a kűrje első felével maximálisan elégedett lehetett, és az is volt, a második részben azonban előjött, hogy a nyáron sérüléssel bajlódott, sokat kihagyott, és a kondija még nem tökéletes. Ám el nem esett, és 168,56-tal, nagyon magas pontszámmal győzött.

"Eddig a tavalyi ob-n kapott pontszámom volt a csúcsom, de szerintem a mostani magasabb, az pedig egészen biztos, hogy idén jobb kűrt futottam. Úgy gondolom, igazából már nem is a kondimmal van a gond, mert bírnám végig a kűrt, de ezt fejben még nem hiszem el, és ezért menet közben spórolok az erőmmel" - fogalmazott Sebestyén Júlia.

Mögötte nem kis meglepetésre Pádár Bianka végzett a második helyen, de csak kevesebb mint egy pont előnnyel előzte meg az idei zágrábi Eb-n szerepelt Hadford Katherinát. Pádár 115,18, Hadford 114,51 pontot kapott. Legalább ilyen váratlanul hatott, hogy a korábbi Eb-4. Pavuk Viktória 89,43-mal csak ötödik lett, Chelsea-Rose Chippa (101,08) is megelőzte. Akárcsak egy évvel ezelőtt, Pavuknál megint eltörött a mécses...

Egyébként a jégről lejőve Pádár sem volt boldog, sőt, kimondottan mérges volt, mert amikor a kűrje végén az utolsó forgását bemutatta, a zenéje már véget ért. Azaz lassabban korcsolyázott a megkívántnál. Ám erre volt magyarázata is: "Az előző hónapokat megúsztam betegség nélkül, de múlt vasárnap belázasodtam, most is köhögök, alig kapok levegőt, ezért fogyott el az erőm, és lassultam le a végére. Azt nem is említem, hogy az utolsó edzésen kiszakadt a korcsolyacipőm nyelve... A rövid program után azonban Kati nem sokkal állt előttem, és reménykedtem, hogy megelőzhetem. Egyszer már voltam bronzérmes magyar bajnokságon, ám akkor csak négyen indultunk, most viszont hét versenyző között lettem második; kell-e mondani, hogy ez az eddigi legnagyobb sikerem!" - büszkélkedett a Bp. Spartacus 20 éves korcsolyázónője.

Pádár a második helyével váratlan helyzet elé állította a műkorcsolya szakbizottságot, hogy Sebestyén Júlia mellett ki képviselje még a magyar színeket az Eb-n. Jurek Eszter szakbizottságvezető csak órákkal a verseny után, hosszas számolgatások és egyeztetések után közölte a döntést:

"Az ob-n hajszállal Bianka volt a jobb, viszont a szezon versenyein Kati ért el kicsivel magasabb pontszámot. A szakbizottságban hatan szavaztunk, s három vélemény szerint Biankának kellene mennie az Eb-re, hárman viszont úgy gondolták, igazságosabb, ha január elején válogatót rendezünk a két lány között. Én azt képviseltem, hogy Bianka induljon az Eb-n, de ha kiveszem magamat a szavazók köréből, akkor 3:2-re győznek a válogató mellett voksolók, és nem akarok szembe menni a többséggel. Tehát jöjjön a válogató! A legfontosabb azonban az, hogy akármelyik lány indul az Eb-n, ott a legjobb huszonnégybe kell kerülnie, mert a következő évben csak ekkor nevezhetünk ismét két versenyzőt" - szögezte le este Jurek Eszter.