Vágólapra másolva!
Egy érem már megvan abból a három-négyből, amit Kiss László szövetségi kapitány várt a rijekai rövidpályás Európa-bajnokság előtt. A hagyományos elsőnapi szállítónak számító Cseh László helyett ezúttal Verrasztó Evelyn állhatott dobogóra - a közös nevező a 200 méteres vegyesúszás.

Miután a háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh a hosszas és megérdemelt pihenőt követően a csapat miatt jött el Rijekába, hogy jelenlétével bátorítsa a többieket, továbbá fényképezze őket a tribünről, másokra maradt az éremszerzés.

Verrasztó Evelyn például remek formában versenyzett, már az előfutamok során is kiválóan teljesített, a legjobb idővel került a fináléba, ahol igen fordulatos versenyt vívott olasz, francia és brit ellenfelével. Féltávnál még Evelyn vezetett, aztán következett a mellúszás, ami, mi tagadás, nála a leggyengébb láncszem.

Viszont újfent bebizonyosodott, gyorson elképesztő teljesítményre képes: 150-nél még hatodik volt, ugyanakkor az utolsó ötvenen egy teljes másodpercet vert mindenkire, így végül ezüstérmes lett hatalmas új országos rekorddal, az Európa-csúcsot úszó olasz Francesca Segat mögött. Minthogy Evelynnek a saját bevallása szerint a fordulóiban még van két másodperc, hihetünk neki, hogy ami késik, nem múlik, azaz nemsokára ő lesz a legjobb.

A nap további igen kellemes meglepetése, hogy Mutina Ágnes negyedik lett 200 pillangón: ez nem a fő száma az elsősorban gyorsúszásban remeklő ifjú hölgynek, így ő maga is mosolyogva és igen meglepett arccal értékelte teljesítményét. Minthogy csak azért indult el ezen a távon, mert az edzésen jól ment neki a pillangózás, és nem akart üres napot az Eb-n, levonhatjuk a konklúziót: mi lett volna, ha még készül is erre a távra?

Ugyanebben a számban Jakabos Zsuzsanna a hetedik helyen végzett, és szintén hetedikként zárt Kis Gergő 400 gyorson - persze, tőle 400 vegyesen várjuk a kiugró eredményt.

A nap krónikájához tartozik, hogy ismét megdőlt két világrekord, 50 gyorson a francia Amery Leveaux, míg 4x50 méter vegyesen az olasz váltó döntötte meg a csúcsot, így a számláló már 97-nél jár - aligha kétséges, vasárnapig meglesz 2008-ban a 100. világcsúcs is. Még úgy is, hogy a tavalyi debreceni Eb-n két világcsúcsot is úszó Cseh Laci már csak fotókat készít a hátralévő napokban.