Vágólapra másolva!
Az elisztai Grand Prix-torna nyolcadik fordulójában Lékó Péter nyerőesélyt hagyott ki az orosz Dmitrij Jakovenko ellen. A spanyol megnyitásban nagymesterünk új tervvel került előnybe, kettős gyalogelőnyt is szerzett. Ellenfele időzavarában hibázott, a csata a 49. lépésben  örökös sakkal lett remi. Az orosz Alekszandr Griscsuk a kínai Wang Yue elleni győzelemmel félpontos előnnyel vezet a viadalon. Látványos kombinációval használta ki a bolgár Ivan Cseparinov az orosz Jevgenyij Alekszejev hibáját. Megszerezte első győzelmét az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov. Remivel végződött az azeri háziderbi, Tejmur Radzsabov és Vugar Gasimov partija. Lékó sötéttel az orosz Erneszto Inarkijevvel játssza következő játszmáját.

Sikeres napot zártak a világossal játszók, de Lékó Péter javíthatta volna a kedvező statisztikát. Remekül bevált a felkészülése az orosz Dmitrij Jakovenko ellen. A spanyol megnyitás egyik divatos változatában új tervvel meglepte ellenfelét, aki 15.Ha3 után jelentős időhátrányba is került, 21.Hb5!-tel Péter nagy fölényt ért el. Gyalogelőnyt szerzett, majd lenyerte a másodikat is, és közelinek tűnt győzelme. Nagymesterünk a nyerés küszöbén azonban elbizonytalanodott, 38.Bf4-gyel pedig remire rontotta a játszmát. Királya az örökös sakk elől nem tudott elmenekülni.

Az ötödik fordulóban az azeri Vugar Gasimovtól elszenvedett veresége után az orosz Alekszandr Griscsuk magára talált. A kínai Wang Yue sem tudta megállítani sorozatában, Griscsuk pontos játékkal használta ki tévedéseit. A mesterhármassal Griscsuk egyedül vezet a viadalon. Könnyen adta meg magát az orosz Jevgenyij Alekszejev, taktikai hibáját a bolgár Ivan Cseparinov látványos megoldással használta ki. Megszerezte első győzelmét az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov, a nyeretlen örmény Vlagyimir Akopjan második vereségével az utolsó helyre csúszott vissza.

Nem bántotta egymást a két azeri sakkozó, Tejmur Radzsabov és Vugar Gasimov, a remi a sötéttel játszó félnek volt kedvezőbb. Nyolcadszor remizett honfitársuk, Sahriyar Mamedgyarov, nem tudta feltörni az orosz Erneszto Inarkijev védőállását. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában osztozott meg a ponton a francia Etienne Bacrot és az ukrán Pavel Eljanov.

A 8. forduló eredményei:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2679) 1 - 0 (Félszláv védelem, 35)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2719) - Wang Yue (kínai, 2736) 1 - 0 (Szláv védelem, 37)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2696) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2715) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 35)
Etienne Bacrot (francia, 2705) - Pavel Eljanov (ukrán, 2720) döntetlen (Szicíliai védelem, 60)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Vugar Gasimov (azeri, 2703) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 24)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2731) - Erneszto Inarkijev (orosz, 2669) döntetlen (Szláv védelem, 51)
Lékó Péter(magyar, 2747) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2737) döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)

A verseny állása:
1.Alekszandr Griscsuk 5,5 pont
2. Vugar Gasimov 5
3-4. Tejmur Radzsabov és Dmitrij Jakovenko 4,5
5-8. Sahriyar Mamedgyarov, Ivan Cseparinov, Erneszto Inarkijev és Etienne Bacrot 4
9-13. Lékó Péter, Wang Yue, Jevgenyij Alekszejev, Pavel Eljanov és Rusztam Kaszimdzsanov 3,5
14.Vlagyimir Akopjan 3

A 9. forduló párosítása:
Jakovenko - Kaszimdzsanov
Inarkijev - Lékó
Gasimov - Mamedgyarov
Eljanov - Radzsabov
Alekszejev - Bacrot
Wang Yue - Cseparinov
Akopjan - Griscsuk