Vágólapra másolva!
Az Elisztában zajló Grand Prix-verseny hetedik fordulójában Lékó Péter világossal 40 lépésben remizett az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval. A szicíliai védelem Najdorf-változatában sorozatos cserékkel gyorsan egyszerűsödött az állás. Többször is fonalas nyerést hagyott ki az azeri Tejmur Radzsabov, sorozatos hibái után vereséget szenvedett az orosz Erneszto Inarkijevtől. Remekül játszva győzött az orosz Alekszandr Griscsuk, és holtversenyben vezet az azeri Vugar Gasimov társaságában. Az ukrán Pavel Eljanov 125 lépésben nyert a bolgár Ivan Cseparinov ellen. Lékó nyolcadik partiját világossal az orosz Dmitrij Jakovenkoval vívja.

A világos bábukat vezetve csak remire futotta Lékó Péter erejéből. A várakozással ellentétben a Najdorf-változatban nem láttunk bonyodalmakat, gyorsan leegyszerűsödött a pozíció, elkerülhetetlené vált a békekötés. A játéknap szenzációját az éllovas Tejmur Radzsabov veresége jelentette. A szicíliai védelem sárkány-változatában az azeri nagymester sokáig kitűnően játszott, fölényes állásban azonban azonnali tisztáldozatos nyerést mulasztott el, majd számtalan, előnyét megtartó, fokozó folytatást is kihagyott. A sorozatos bakik eredményeként Erneszto Inarkijev kivédte a támadást, majd váratlan fordulattal az orosz sakkozó előnyös végjátékra egyszerűsíthetett, amit meg is nyert.

Az azeri Vugar Gasimov kerülte a kalandokat, gyors remivel megőrizte éllovasi pozícióját, de új holtversenyes társat kapott az orosz Alekszandr Griscsuk személyében. Griscsuk jól érezte, hogy mennyit kockáztathat honfitársa, Jevgenyij Alekszejev ellen. A Volga-cselben javította a szuperbajnokságon látott Alekszejev-Inarkijev partiban látott sötét tervet. Kedvező pozícióban nyerte vissza a gyalogot, világos hadállásában két gyengeség is volt, bástyái aktívabbak, jó technikával győzelemig fokozta előnyét.

Kalandos partiban gyanúsan állt az azeri Sahriyar Mamedgyarov, de időzavarban az orosz Dmitrij Jakovenko hibázott. Kis előnyét nem tudta érvényesíteni a kínai Wang Yue. Megdolgozott a nyerésért az ukrán Pavel Eljanov, tisztelőnyét a kapkodás közepette is érvényesítette, 125 lépés után fogadhatta a bolgár Ivan Cseparinov gratulációját.

A 7. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2747) -Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2737) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2731) döntetlen (Grünfeld védelem, 57)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2669) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 62)
Vugar Gasimov (azeri, 2703) - Etienne Bacrot (francia, 2705) döntetlen (Szicíliai védelem, 31)
Pavel Eljanov (ukrán, 2720) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2696) 1 - 0 (Szláv védelem, 125)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2715) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2719) 0 - 1 (Volga-csel, 50)
Wang Yue (kínai, 2736) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2679) döntetlen (Szláv védelem, 46)

A verseny állása:
1-2. Vugar Gasimov és Alekszandr Griscsuk 4,5 pont
3-4. Dmitrij Jakovenko és Tejmur Radzsabov 4
5-9. Erneszto Inarkijev, Sahriyar Mamdegyarov, Etienne Bacrot, Wang Yue és Jevgenyij Alekszejev 3,5
10-13. Lékó Péter, Ivan Cseparinov, Vlagyimir Akopjan és Pavel Eljanov 3
14. Rusztam Kaszimdzsanov 2,5

A 8. forduló párosítása:
Kaszimdzsanov - Akopjan
Griscsuk - Wang Yue
Cseparinov - Alekszejev
Bacrot - Eljanov
Radzsabov - Gasimov
Mamedgyarov - Inarkijev
Lékó - Jakovenko