Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Központi Sakk-klubban 12 résztvevővel megkezdődött a szuperbajnokság. Az utolsó pillanatban betegség miatt visszalépett a tavalyi viadal ezüstérmese, a kétszeres olimpiai bajnok Alekszandr Griscsuk. Az első játéknapon négy parti fejeződött be döntéssel. Sötéttel nyert a címvédő Alekszandr Morozevics, világossal Peter Szvidler. A második fordulóban Morozevics-Szvidler rangadó lesz.

Érdekes játszmákkal kezdődött meg az orosz sakkozás csúcstalálkozója. A drezdai sakkolimpiára jelölt válogatottból a bonni világbajnoki döntő miatt hiányzik az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, és az utolsó pillanatban lemondta részvételét Alekszandr Griscsuk.

A helyette beugró Konsztantyin Szakajev világossal vereséget szenvedett a címvédő Alekszandr Morozevicstől. A Grünfeld védelmű partiban Szakajev időzavarban pillanatok alatt elvesztette a tarthatónak ítélt pozícióját.

Növelheti Peter Szvidler önbizalmát, hogy értékes győzelemmel rajtolt. Erneszto Inarkijev rossz döntést hozott, a kötésből nem tudott szabadulni. Súlyos elnézéssel kapott ki Jevgenyij Tomasevszkij, a nagyok mezőnyében újonc Konsztantyin Maszlak megilletődötten sakkozott.

Megküzdött a remiért a világranglistán tizedik helyre előrelépett Dmitrij Jakovenko. Hosszas manőverezések, kiegyenlített küzdelem után két király mellett lett remi Nyikita Vitjugov és Jevgenyij Alekszejev partija.

Az első forduló eredményei:
Szakajev (2640) - Morozevics (2787) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 42)
Vitjugov (2638) - Alekszejev (2715) döntetlen (Angol megnyitás, 84)
Szvidler (2727) - Inarkijev (2669) 1 - 0 (Félszláv védelem, 42)
Tyimofejev (2670) - Jakovenko (2737) döntetlen (Spanyol megnyitás, 53)
Lasztin (2651) - Tomasevszkij (2646) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 40)
Maszlak (2544) - Rjazancev (2656) 0 - 1 (Katalán megnyitás, 47)