Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Tal-emlékverseny hatodik fordulójában Lékó Péter világossal vereséget szenvedett az ukrán Vaszilij Ivancsuktól. A spanyol megnyitású partiban nagymesterünk kicsit kedvezőbben állt, de fölöslegesen meggyengítette királyállását. A felkínált lehetőséggel élt az olimpiai bajnok, támadása átütött. Az éllovas Alekszander Morozevics már a nyitásban becsapta az ukrán Ruszlan Ponomarjovot, újabb győzelemmel megőrizte félpontos előnyét. Világossal csak remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az amerikai Gata Kamskyval. Öt döntetlen után nyert az izraeli Borisz Gelfand, a torna doyenje a taktikai bonyodalmakban túljátszotta az azeri Sahriyar Mamedgyarovot. Harmadik fél pontját szerezte meg a spanyol Alekszej Shirov. A hetedik játéknapon összecsap a viadal első két helyezettje, Ivancsuk és Morozevics, Lékó sötét lesz Kamsky ellen.

A szombati szabadnap után folytatódott a pontvadászat a 20-as kategóriájú szuperversenyen, három győzelem született a viadal hatodik fordulójában. Lékó Péter az ötödik játéknapon sötéttel szenvedett vereséget az ukrán Ruszlan Ponomarjovtól a spanyol megnyitású játszmában, hatodik partiját a spanyol megnyitásban világossal vesztette el a szintén ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben.

A szokásos manővereket láttuk a Zajcev-változatban, tetszetősnek tűnt nagymesterünk pozíciója. A játszma első kritikus pontjának 29.Bxd5-öt érzem, logikusabb volt 29.Fxd5. Péternek egyre fogyott a gondolkodási ideje, 31.g3-mal súlyosan meggyengítette királyállását. A rutinos ellenfél élt a felkínált lehetőséggel, viharfelhők gyülekeztek nagymesterünk állása körül. Időzavarban Lékó könnyen megadta magát, Ivancsuk második győzelmének örülhetett.

Az éllovas orosz Alekszander Morozevics alaposan meglepte már a nyitásban Ruszlan Ponomarjovot. Korábban senkinek nem jutott eszébe a 7.c6 lépés. Ponomarjov a látszólag természetes Hc5-e4 manővert játszotta meg, de 12.g4! után a huszár támasz nélkül maradt a centrummezőn. Morozevics a tisztnyerés után cifrázta egy kicsit, válogathatott a nyerések között, látványos megoldást talált.

A tavalyi Tal-emlékversenyen Vlagyimir Kramnyik világossal öt partijából 4,5 pontot szerzett, idén nem ülnek a megnyitásai, vagy tartogatja azokat a világbajnoki döntőre? Az amerikai Gata Kamsky ellen a Grünfeld védelem ismert varijában nem talált ki csodát, örökös sakk lett a vége. Megszerezte első győzelmét az izraeli Borisz Gelfand. A bonyodalmakban az azeri Sahriyar Mamedgyarov volt a pontatlan, túlértékelte esélyeit, a veterán ellenfél nem hibázott, begyűjtötte a pontot. Nem érdemel különösebb kommentárt a spanyol Alekszej Shirov és az orosz Jevgenyij Alekszejev spanyol megnyitású partija, a berlini védelem elég volt a remire.

A 6. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2741) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2709) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2742) - Borisz Gelfand (izraeli, 2720) 0 - 1 (Félszláv védelem, 37)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) - Gata Kamsky (amerikai, 2723) döntetlen (Grünfeld védelem, 38)
Lékó Péter (magyar, 2741) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 43)
Alekszander Morozevics (orosz, 2788) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2718) (Nimzoindiai védelem, 37)

A verseny állása:
1.Alekszander Morozevics 4,5 pont
2. Vaszilij Ivancsuk 4
3. Borisz Gelfand 3,5
4-6. Sahriyar Mamedgyarov, Ruszlan Ponomarjov és Vlagyimir Kramnyik 3
7-9. Lékó Péter Jevgenyij Alekszejev és Gata Kamsky 2,5
10. Alekszej Shirov 1,5

A 7. forduló párosítása:
Ponomarjov - Shirov
Ivancsuk - Morozevics
Kamsky - Lékó
Gelfand - Kramnyik
Alekszejev - Mamedgyarov