Vágólapra másolva!
Pekingben éppen csak befejeződtek az ötkarikás játékok, az atléták azonban nem szusszanhatnak, mert pénteken Zürichben folytatódik a Golden League-sorozat. Az egymillió dolláros jackpotért versenyben levő Blanka Vlasicnak azok után kellene összekapnia magát, hogy vasárnap abszolút esélyesként elbukta az ötkarikás aranyat.

Az egymillió dollárra már csak ketten pályázhatnak, a horvát Vlasic mellett még a kenyaiak új középtávfutó csillaga, Pamela Jelimo tudott nyerni a Golden League-sorozat eddigi állomásain, azaz Berlinben, Oslóban, Rómában és Párizsban. S a 18 éves Jelimo az olimpián is biztosan győzött 800 méteren. Vlasicnak ugyanakkor be kellett érnie az ezüstéremmel, mert a 205 centit csak második kíséretére vitte át, az addig 203-as egyéni csúccsal rendelkező belga Tia Hellebaut viszont első nekirugaszkodásra átlibbent a léc felett. A Golden League jackpotjáért még a sorozat hatodik versenyén, szeptember 5-én Brüsszelben is győzni kell, de egyelőre az a nagy kérdés, hogy Vlasic pénteken milyen lelkiállapotban lesz Zürichben.

Az olimpia előtt mind a tizenkét idei versenyén diadalmaskodó horvát versenyző Pekingben egyáltalán nem omlott össze. A döntő után elmondta, tudta, hogy Hellebaut kemény ellenfele lesz, akivel nagyon meggyűlhet a baja. Azt sem tagadta, hogy a nagy elvárások és a média fokozott érdeklődése nyomásként hatott rá, amivel nem tudott megbirkózni. Mindazonáltal leszögezte, hogy nem csalódott, sőt: "Boldog vagyok, mert úgy gondolom, hogy jó munkát végeztem. Természetesen az aranyéremért jöttem, amiért nagy csata zajlott, s bár nem sikerült nyernem, örülök, hogy ennek a csatának a részese lehettem."

A földkerekség legrangosabb egynapos viadalának számító zürichi Weltklasse rendezői "természetesen"" összehozták a visszavágót, Hellebaut is ott lesz a mezőnyben. Ahogy a további versenyszámokban az előzetes rajtlista alapján még tizenegy másik újdonsült egyéni olimpiai bajnok: a férfiaknál a legnagyobb pekingi csillag, a jamaicai Usain Bolt (100 m, 200 m, 4x100 m) is, az etióp Kenenisa Bekele (5000 m, 10 000 m), a kubai Dayron Robles (110 m gát), az amerikai LaShawn Merritt (400 m, 4x400 m), és Angelo Taylor (400 m gát, 4x400 m), a bahreini Rashid Ramzi (1500 m) és a norvég Andreas Thorkildsen (gerelyhajítás), a nőknél Jelimo mellett az orosz Jelena Iszinbajeva (rúdugrás), a kenyai Nancy Langat (1500 m) és az amerikai, Dawn Harper (100 m gát). Három amerikai, Jeremy Wariner (4x400 m), illetve Sanya Richards (4x400) és Allyson Felix (4x400 m) pedig váltóban lett olimpiai bajnok.

Jelimót idén már aligha szorítják meg a riválisai, így a kenyai versenyző Brüsszelben minden bizonnyal mehet majd a kasszához, a kérdés csak az, hogy egymaga elviszi az egymillió dollárt, vagy feleznie kell Vlasiccsal. Ha Hellebaut nem lepi meg újra, akkor a 24 éves horvát magasugrónő jövő pénteken félmillióval vigasztalódhat a számára nagyon szomorú pekingi történések után.