Vágólapra másolva!
Szófiában, az M-Tel Masters szuperverseny első fordulójában mindhárom játszma döntéssel végződött. A játéknap rangadóját a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov sötéttel nyerte meg, az örmény Levon Aronjan ellen. Aronjan időzavarban többször is hibázott. Győzelemmel rajtolt a torna doyenje, a 39 éves ukrán Vaszilij Ivancsuk, a legfiatalabb résztvevőre, a 21 éves azeri Tejmur Radzsabovra mért vereséget. A bolgár Ivan Cseparinov világossal a passzívan játszó kínai Bu Xiangzhit büntette meg.

Kettős sikert könyvelhettek el a hazai pályán játszó bolgár nagymesterek. Különösen értékes az exvilágbajnok Veszelin Topalov nyerése, hiszen idén három játszmát is vesztett sötéttel játszva az örmény Levon Aronjannal szemben. Aronjan túlbecsülte állása kínálta lehetőségeit, majd időzavarban taktikai elnézést követett el, örökös sakkal megmenekülhetett volna.

Az azeri Tejmur Radzsabov "átmentette" a bakui GP hajrájában mutatott formáját, bizonytalanul játszott Vaszilij Ivancsuk ellen. A rutinos Ivancsuk megérezte a lehetőséget a meglepő minőségáldozattal, Radzsabov időzavarban hibázott, rosszul értékelte a gyalogvégjáték esélyeit.

A bolgár Ivan Cseparinov a bakui viadalon négy vereséggel rajtolt, Szófiában értékes győzelemmel tette le névjegyét. A kínai Bu Xiangzhi passzívan védekezett, a világos tisztek egyre előnyösebb pozíciót foglaltak el, és ez eldöntötte a part sorsát.

Az első forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2763) - Veszelin Topalov (bolgár, 2767) 0 - 1 (Angol megnyitás, 60)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) - Bu Xiangzhi (kínai, 2708) 1 - 0 (Szcíliai védelem, 55)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 48)

A második forduló párosítása:
Topalov - Ivancsuk
Bu Xiangzhi - Radzsabov
Aronjan - Cseparinov