Vágólapra másolva!
Kötöttfogású birkózóink a tavalyi bakui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a lehetséges hét kvótából négyet megszereztek, és Struhács György szövetségi kapitány bízik benne, hogy versenyzői a még hiányzó hármat is begyűjtik. Az olimpiai bajnok Majoros István azonban egyelőre messze van Pekingtől.

Bár a kvótákat birkózásban hivatalosan nem a versenyző, hanem az ország kapja, a hazai gyakorlat szerint az megy az olimpiára, aki kiharcolja a részvételt, így a kötöttfogású válogatottból Lőrincz Tamás a 66 kg-ban, Bácsi Péter a 74 kg-ban, Fodor Zoltán a 84 kg-ban, Deák Bárdos Mihály pedig a 120 kg-ban már készülhet a pekingi játékokra.

A tavalyi bakui vb-n Lőrincz és Deák Bárdos az ötödik, Bácsi a hetedik, Fodor a nyolcadik helyen végzett. (Szabadfogásban egyelőre csak Hatos Gábor szerzett kvótát, a 74 kg-ban.) Kötöttfogásban az 55 kg-ban Oláh Tibor és Módos Péter, 60 kg-ban az olimpiai bajnok Majoros István és Kliment László, 96 kg-ban a vb-ezüstérmes Virág Lajos, az Eb-3. Kiss Balázs, valamint a junior világ- és Európa-bajnok Németh Iván célozza meg a pekingi részvételt.

- Már a február vége, március eleje is mozgalmas lesz a válogatott számára, hiszen Szombathelyen előbb csapat-világbajnokságot, majd Golden Grand Prix-versenyt rendezünk. Utána pedig jön az Eb, és a két olimpiai kvalifikációs verseny, amelyen még kvótát lehet szerezni. Hol tartanak a felkészülésben? - kérdeztük Struhács György szövetségi kapitányt.
- Gyakorlatilag december 1. óta együtt van a válogatott. Tatán, Dunavarsányban és Budapesten edzőtáboroztunk, s most lesz az első olyan hét, hogy a versenyzők a klubjaikban készülnek. Ennek az is az oka, hogy jövő szombaton a BVSC-ben válogatóversenyre kerül sor, a Ganz-kupára.

- A szombathelyi versenyeken hány magyar léphet szőnyegre?
- A Golden Grand Prix-n súlycsoportonként hárman indulhatnak, a csapat-vb-re pedig két-két versenyzőt lehet nevezni.

- Az áprilisi, tamperei Eb-re utazó csapatban vannak biztos pontok?
- Igen, akik megszerezték az olimpiai kvótát, azoknak biztos a helyük az Eb-csapatban. Annak ellenére, hogy az év fő versenye az olimpia, a kvótások sem pihennek. Peking előtt kevés verseny van, így minden lehetőséget megragadunk.

- Négy olimpiai kvótánk van, s kötöttfogásban ennél többet egyetlen nemzet sem tud felmutatni. Hogy kalkulál, a szakágban hány magyar indulhat az olimpián?
- Négy kvótát rajtunk kívül az oroszok, a kazahok és az amerikaiak szereztek, tehát valóban jól állunk. De ezzel természetesen nem elégedhetünk meg. Személy szerint csalódott lennék, ha nem sikerülne begyűjtenünk mind a hét kvótát. Az Eb-n nem lesz könnyű dolgunk, mert itt súlycsoportonként csak egyet lehet szerezni, az első kvalifikációs versenyen azonban négyet, a másodikon pedig hármat.

- Mindenki egészséges a keretben?
- Virág Lajos kisebb egy húzódással bajlódik, a többiek rendben vannak.

- Mi a helyzet Majoros Istvánnal, az 55 kg-os súlycsoport olimpiai bajnoki címvédőjével?
- Pisti tavaly rengeteget volt sérült, s nem vett részt az említett edzőtáborokban sem. Hivatalosan egyénileg készül, de jelezte, hogy a kvalifikációs versenyeken elindulna. A csapat vb-n és a Golden Grand Prix-n viszont aligha lép szőnyegre, mint ahogy szerintem jövő szombaton a Ganz-kupán sem.