Vágólapra másolva!
Három-öt érem megszerzése a cél vívóink számára a belgiumi Gentben hétfőn kezdődő Európa-bajnokságon, továbbá az, hogy a világranglistán egyéniben, de főleg csapatban javítsanak pozíciójukon. Az Eb ugyanis az olimpiai kvalifikáció szempontjából kiemelt jelentőségű: az egyéniben szerzett pontok kétszeres szorzóval számítanak bele a ranglistába.

Egy éve az izmiri Eb-n versenyzőink kiválóan szerepeltek: férfi párbajtőrben Kovács Iván, valamint a csapatunk is aranyérmes lett, női párbajtőrben és férfi kardban pedig a dobogó második fokára állhatott fel együttesünk. Párbajtőrben az előjelek most is kifejezetten kedvezők, hiszen a férfiaknál Boczkó Gábor, a nőknél pedig Szász Emese vezeti a világranglistát. De férfi kardban és női tőrben is magyar versenyző áll a rangsor élén: Nemcsik Zsolt, illetve Mohamed Aida.

Az Eb-n az az egyéniben szerzett pontok kétszeres szorzóval számítanak bele a ranglistába, csapatban csak szimplán, most mégis a csapatversenyek leszenk fontosabbak. Az itteni világranglistákról a jövő áprilisi záráskor ugyanis az első négy helyezett együttes automatikusan kijut a pekingi ötkarikás játékokra - a csapattagok egyéniben is indulhatnak -, s ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy az egyéni rangsorban hol állnak vívóink.

A pillanatnyi állás szerint női tőrben és férfi párbajtőrben indíthatnánk teljes csapatot az olimpián. A kvalifikációs rangsorban Mohamedék hármas holtversenyben az élen, Boczkóék a negyedik helyen állnak. Férfi kardozóink sajnos rosszul kezdték a kvalifikációs sorozatot, két verseny után csak a tizedikek, de ahogyan a Magyar Vívó Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján az olimpiai és vb-ezüstrémes Nemcsik is fogalmazott: még semmi sincs veszve. Női kardozóinknak a nyolcadik helyről kellene előrébb rukkolniuk. (női párbajtőrben és férfi tőrben nem lesz csapatverseny Pekingben.)

Versenyzőink számára Gentben a hivatalos célkitűzés 3-5 érem megszerzése. Az Eb-csapatból sajnos két versenyző is súlyos sérülés miatt dőlt ki: A kardozó Csaba Edina a koblenzi Világkupán keresztszalag-szakadást szenvedett, a tőröző Mazza Lorenzo pedig eltörte a bokáját.

Az Eb-csapat, férfiak:
tőr: Szabados Gábor, Széki Bence, Berjozkin Anton, Bíró Péter
párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván
kard: Nemcsik Zsolt, Lengyel Balázs, Lontay Balázs, Decsi Tamás

nők:
tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Újlaky Virgine
párbajtőr: Szász Emese, Nagy Tímea, Hormay Adrien, Mincza-Nébald Ildikó
kard: Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella, Varga Dóra, Pető Réka.

Az Eb hétfőn a női tőr és a férfi kard egyéni versennyel kezdődik.