Vágólapra másolva!
Július 10-től három hónapon át Szabó Bence olimpiai bajnok kardvívó irányítja a venezuelai vívóválogatott felkészülését.

Az együttműködés létrejöttét illetően Szabó - aki 2002 és 2005 között a magyar válogatottat is vezette - elmondta: idén egy párizsi baráti beszélgetés alkalmával merült fel esetleges szerepvállalásának lehetősége, majd három hete az 50. Luxardo-viadalon, Padovában - melyen olimpiai bajnokként, meghívottként volt jelen - már konkrétabbá vált a felkérés.

Carlos Bravo, a venezuelaiak egyik jelenlegi legjobb vívója azzal állt elő, hogy a hazai szövetség elnökével mindent leegyeztetett és az elképzelések, illetve részletek megvitatására Venezuelába invitálta Szabót, a szándékot repülőjeggyel nyomatékosítva.

"Meglepetésemre a sportminiszter fogadott, majd tárgyaltam az olimpiai bizottság elnökével is olyannyira, hogy a szerződést végül nem is a sportági szövetséggel, hanem az olimpiai bizottsággal kötöttem meg. Részletes programot kellett kidolgoznom, s ennek ismeretében állapodtunk meg egyelőre 3 hónapra. Eleinte csak a kardozók irányításáról volt szó, később az egész válogatottat megkaptam" - mesélte Szabó, akinek a következő időszakban a Pánamerikai Játékokra, a Pánamerikai Vívóbajnokságra és a világbajnokságra kell felkészítenie a venezuelai vívókat.

Még hozzátette, létezik egy második terv is, amely a tavaszi olimpiai kvalifikációs időszakra szólna, illetve egy harmadik is, a pekingi játékokra.

"A férfi párbajtőr és a női kardcsapatnak van komoly esélye a pekingi szereplésre, illetve más szakágakban egy-egy versenyzőnek. A venezuelai vívók nagyon motiváltak, így szép feladat vár rám, amely egyben nagy kaland és jó pénzzel is jár" - tette hozzá.