Élő:
Vágólapra másolva!
Az MTI értesülése szerint Budapest bejelentkezett a 2010-es vagy 2011-es Tour de France kerékpáros körverseny rajtjára. A hírt Eisenkrammer Károly, a franciaországi viadal rendezőivel jó kapcsolatot ápoló Tour de Hongrie-főszervező megerősítette.

A főváros nevében Demszky Gábor főpolgármester, Krizsanits János, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke, valamint Eisenkrammer Károly küldött levelet a Tour de France vezetőinek, amelyben a világ leghíresebb bringás viadalának első hétvégéjének megtartására tett javaslatot.

Az AFP francia hírügynökség szerint Rotterdam, Utrecht, Liege, Düsseldorf, Lugano és Firenze is szívesen lenne házigazdája az első két napnak.

Eisenkrammer a távirati irodának elmondta: az idei, londoni rajt szervezőitől származó információk alapján kb. 3-3,5 milliárd forint lenne egy prológ és egy szakasz megtartásának költsége, ám az angolok előzetes számításai alapján már a versenynapon többszörösen megtérül a költség.

Hozzátette: az első napon a tervek szerint egy 7 vagy 14 km-es egyéni időfutamot tartanának, amelyen közel 3 órás garantált közvetítéssel világszerte több milliárdan látnák Budapestet, míg másnap budapesti rajttal lehet közelíteni Franciaország felé, például Pozsony vagy Bécs bevonásával.

Közben a Tour de France szervezői hétfőn bejelentették, hogy a 2009-es rajtnak Monaco ad otthont.