Vágólapra másolva!
Pete Sampras, az amerikaiak 14 Grand Slam-győzelemmel visszavonult klasszisa úgy véli: Roger Federer, a férfi teniszezők világranglistájának éllovasa képes arra, hogy valamennyi rekordját megdöntse.

"Ő a világ legjobb játékosa, meg fogja dönteni az összes csúcsomat. Akár 16 GS-diadalt is arathat" - mondta Athénban a 90-es évek szupersztárja, aki egy másik amerikai legenda, Jim Courier által szervezett szenior tornán vesz részt a görög fővárosban.

Sampras 2002-es visszavonulásáig, 15 éves pályafutása során rekordot jelentő 14 GS-tornát nyert, ebből hetet Wimbledonban, amellyel holtversenyben legjobb az 1880-as évek legendájával, Willie Renshaw-val. A svájci fenomén jelenleg 10 GS- és 4 wimbledoni sikernél tart.

"Federer fantasztikus füvön. Szerintem akár hétszer-nyolcszor nyerhet attól függően, hogy mennyi ideig akarja folytatni a versenysportot. Mentálisan ő a legerősebb játékos a mezőnyben és az is marad az elkövetkezendő években" - elemezte a jelenkor legjobbját Sampras.

Federer egyszer játszott gyerekkori idoljával, Samprasszel. A sors - talán nem véletlenül - Wimbledonban hozta össze őket a 2002-es torna nyolcaddöntőjében, s akkor öt játszmában a feltörekvő titán győzött, ezzel megszakította kedvence 31 mérkőzésen át tartó veretlenségét az All England Clubban.