Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség legújabb világranglistáján Tóth Krisztina a 34. helyről előrelépve a 30., de ennél sokkal fontosabb, hogy a nemzetenként legfeljebb két versenyzőt lajstromozó rangsorban a 19., így tartja az olimpiai kvótát érő pozícióját. S már nem maradhat le Pekingről - amit egyébként már a stockholmi Pro Tour-verseny után tudtunk.

Tóth Krisztina november közepén a svéd fővárosban a legjobb nyolc között végzett, potenciális riválisai viszont hamar búcsúztak, így gyakorlatilag már ott eldőlt, hogy hatszoros Európa-bajnokunk kijutott a pekingi olimpiára.

A világranglista alapján kvótát szerzettek névsorát hivatalosan majd csak a január eleji rangsorral együtt hozzák nyilvánosságra, de addig már csak a Pro Tour-döntő és egy kisebb jelentőségű verseny van hátra, és az első húszba már nem senki sem törhet be (azon egyszerű oknál fogva, hogy a Pro Tour-döntőben eleve csak a legszűkebb elit tagjai indulhatnak, s szerezhetnek pontokat).

A nőknél a legfrissebb, december 5-i világranglistát továbbra is a kínai Csang Ji-ning vezeti, és az első öt helyen kínaiak állnak. Tóth Krisztina a 34. helyről előrelépve a 30., de ennél sokkal fontosabb, hogy a nemzetenként legfeljebb két versenyzőt lajstromozó rangsorban a 19.

Két-két kínai, szingapúri, hongkongi, japán, dél-koreai és amerikai, valamint egy-egy osztrák, holland, német, horvát, lengyel és spanyol versenyző előzi meg. Érdekesség, hogy az említett európaiak közül csak a horvát Boros Tamara született kontinensünkön, a többiek honosított kínaiak.

A világranglistán Póta Georgina maradt az 51. helyen, Lovas Petra egy helyet előrelépve 72. Ők jövőre a nantes-i európai olimpiai kvalifikációs versenyen szerezhetik meg a kvótát. Az április eleji tornán tizenegyen jutnak kvótához, és Póta vélhetően a hatodik kiemelt lesz.

Ezen kívül még a májusi, Budapesten rendezendő világ-kvalifikációs tornáról két versenyző juthat ki az olimpiára. (Pekingben 16 csapat indulhat, s hogy a mezőny összeálljon, minden bizonnyal néhány együttest, amely csak két kvótát szerez, a világranglista alapján "feltöltenek" harmadik számú versenyzővel. Ebből a szempontból fontos, hogy Magyarország a nyolcadik helyen áll a nemzetek rangsorában.)

A férfi világranglistát a kínai Vang Hao vezeti, magyar játékos itt nincs az első százban. Pázsy Ferenc novemberben még 99. volt, de jelenleg 102., Jakab János 106., Fazekas Péter 131., Zwickl Dániel 161.