Vágólapra másolva!
Hivatalos majd csak januárban lesz, hogy Tóth Krisztina a világranglistás pozíciója alapján kvalifikálta magát a pekingi olimpiára, hatszoros Európa-bajnok asztaliteniszezőnk azonban már semmiképpen sem szorulhat ki az első lépcsőben kvótához jutó versenyzők közül. Tóth ugyanis ott van az első húsz között abban a rangsorban, amelyben nemzetenként csak két játékost vesznek figyelembe.

A német Kroppach csapatában légióskodó Tóth Krisztina az elmúlt hét végi stockholmi Pro Tour-versenyen biztosította be az olimpiai kvótáját. Azt megelőzően 19. volt a nemzetenként legfeljebb két versenyzőt lajstromozó világranglistán, a svéd fővárosban pedig három győzelmet aratott, s így a legjobb nyolc között zárt.

Decemberben a Pro Tour-döntőben csak olyanok indulnak, akik előtte állnak a rangsorban, a finn nemzetközi versenyen pedig jóval kevesebb pontot lehet szerezni, így a mögötte levők közül senki sem szoríthatja ki a legjobb húszból. Hatszoros Európa-bajnokunk Stockholmban a 64 között 4:1-re nyert az ukrán Szorocsinszkaja ellen, majd két olyan játékost vert, akik előtte állnak a világranglistán: a horvát Boros Tamarát és a hongkongi Tie Janát egyaránt 4:3-ra győzte le.

"Egyelőre csak így írom le apró betűkkel, mert január elején lesz hivatalos, hogy nagy valószínűséggel sikerült a kvótaszerzés az olimpiára. Meg kell várni a januári világranglistát, akkor minden kiderül. A svéd versenyről pedig annyit, hogy talán az elmúlt két év legjobb eredménye a számomra, szakmai szempontból mindenképpen, mert két világklasszis játékost sikerült legyőznöm, Tie Janát még sohasem vertem meg, és az külön büszkeség, hogy ilyen szorult helyzetben (harc a pontokért és az olimpiáért) jött össze minden.

Azt elmondhatom, hogy két hete csak a svéd versenyre gondoltam, készültem, próbáltam tényleg a legjobbra gondolni. Abban is nagyon reménykedtem, hogy jó lesz a sorsolásom, ezalatt azt értem, hogy az első fordulóban ne kínait kapjak. Az manapság már álomsorsolás, ha európait kap az ember elsőre. És ott a versenyen pedig utolsó vérig küzdöttem, nagyon nyugodtan és okosan játszottam, szerencsére.

Van olyan, amikor az ember nem tudja megfejteni, hogy miért megy jól a játék, mintha egy különleges állapotban játszanál, alig várod a következő fordulót, jön minden, bevállalod a rizikós helyzeteket is, élvezed, hogy sikerülnek a bravúros pontok, és nem pánikolsz, ha elmegy egy-két labda. Nagy ajándék egy ilyen verseny. Ezért érdemes kitartani" - írta a honlapján olvasható blogra Tóth Krisztina, akit már Németországban értünk utol.

Forrás: MTI

- A verseny előtt, majd közben az ellenfeleket is figyelve számolgatta, hogyan kell szerepelnie ahhoz, hogy meglegyen az olimpiai kvótája?
- Nem jellemző rám, de most én is matekoztam, mint ahogy a többiek is, akik a huszadik hely környékén álltak. S úgy voltam vele, hogy vagy kijutok a ranglista alapján, vagy vélhetően nem leszek ott az olimpián. Igaz, hogy jövőre Nantes-ban rendeznek egy európai kvalifikációs tornát, ahol tizenegy kvótát osztanak, de ez rettenetesen kemény verseny lesz. Még az is előfordulhat, hogy ezt a tizenegy kvótát tizenegy kínai versenyző szerzi meg, akik természetesen európai országokat erősítenek... Elmondhatatlanul nehéz dolgunk van azáltal, hogy a kínai játékosok elárasztották Európát. Mást ne említsek, a hollandoknak, a franciáknak, a spanyoloknak és az osztrákoknak is van két nagyon jó kínai versenyzőjük.

- Mint ismert, Pekingben csapatversenyt is rendeznek, tizenhat együttes részvételével. S ahhoz, hogy az Európa-bajnok magyar válogatott is indulhasson, Póta Georginának vagy Lovas Petrának még kvótát kellene szereznie. Azért, hogy utána, amikor a harmadik számú versenyzőkkel "feltöltik" a mezőnyt, a ranglistás helyezések alapján Magyarország is ott legyen a tizenhat legerősebb nemzet között. Hogy látja az esélyeinket?
- Az maga lenne a csoda, ha Nantes-ban mindketten megszereznék a kvótát. Ginának picivel több esélye van, de az ilyen tornákon gyakran borul a papírforma. Óriási lesz a tét, és ezt lelkileg nehéz lesz elviselni. Két kvalifikáció birtokában amúgy minden bizonnyal indíthatnánk csapatot az olimpián, de elméletileg az én egyetlen kvótám is elegendő lehet. Ennek persze inkább csak matematikai valószínűsége van.

- Az Európa-bajnoki címvédő, és a tavalyi vb-n hatodik, az idei csapat Világkupán bronzérmes magyar csapatnak mindenképpen ott lenne a helye az olimpián.
- Így van, s ha már ott vagyunk, jó esélyünk lenne, hogy pontszerző helyen végezzünk. Sőt, egy jó sorsolással akár még az érem is összejöhetne, hiszen a kínai csapatot leszámítva nincs másik olyan együttes, amellyel szemben esélytelenek lennénk. De egyelőre jussunk ki az olimpiára!

Forrás: [origo]

- Addig mi a programja?
- Zajlik a Bundesliga, és a Bajnokok Ligájában is szerepelünk. Még mindkét fronton veretlenek vagyunk, a BL-ban így gyakorlatilag már bejutottunk az elődöntőbe. A neheze még csak most jön, de szeretnénk tartani ezt a formát. Az elvárás magas Kroppachban: a BL és a Bundesliga közül az egyiket meg kellene nyernünk, és ez azért nem lesz egyszerű.

- Az év végi Pro Tour-döntőről mennyivel maradt le?
- Egyéniben sokkal, azért is, mert idén tizenhét versenyt rendeztek, és én csak nyolcra mentem el. Ha jól tudom, párosban Ginával így is ott vagyunk a tartalékok között, tehát itt van némi sanszunk, hogy meghívnak bennünket. Ám nem hiszem, hogy egy meccsért karácsony előtt elutazunk Kínába.