Vágólapra másolva!
Norvégia ismét sakklázban ég. A Hanti-Manszijszkban zajló Világkupa negyeddöntőjének második játszmájában  a 17 éves Magns Carlsen 80 lépésben remizett a bolgár Ivan Cseparinovval, és 1,5-0,5-ös győzelemmel kiharcolta a továbbjutást. A legjobb négy között az amerikai Gata Kamskyval mérkőzik meg, aki az ukrán Ruszlan Ponomarjovot győzte le a szicíliai védelmű játszmában. Ismét remekelt a spanyol Alekszej Shirov, a rutinos nagymester sötéttel is nyert az orosz Dmitrij Jaovenkoval szemben. Másodszor is remizett az orosz Jevgenyij Alekszejev és az ukrán Szergej Karjakin, párharcukat szombaton rapid rájátszás dönti el.

Két évvel ezelőtt a Világkupán a legfiatalabb résztvevő, az akkor 15 éves Magnus Carlsen a harmadik fordulóban győzött a bolgár Ivan Cseparinov ellen. Sikere meglepő volt, hiszen a második körben Cseparinov az első helyen kiemelt ukrán Vaszilij Ivancsukot búcsúztatta. A sorsolás szeszélye folytán a két trónkövetelő ezúttal a negyeddöntőben mérkőzött meg egymással, az eredmény azonban nem változott, Magnus léphetett tovább, jutott az elődöntőbe. Az első partijuk emlékezetes csatája, a bakikkal tarkított, de Magnus győzelmével végződött végjáték után sokan azt várták, hogy a bolgár exvilágbajnok szekundánsa kirukkol valami nyerővarival.

Carlsen ezúttal vállalta a megnyitáselméleti párbajt, és a 19. lépésig a három héttel korábban, a Tal-emlékversenyen látott Jakovenko-Carlsen játszma nyomán haladt a küzdelem. Ivan vezérével a5-re lépett, Magnus újított. Kölcsönös gyaloggyengeségek az állásban, a sorozatos cserék láthatóan szerepeltek Magnus elképzelésében, és a gyalogáldozat is, mert tarthatónak ítélte a pozíciót. Igaza lett, aktív bástyái akadályozták a világos szabadgyalog előrejutását. Mindketten gyorsan játszottak, lélektani hadviselést is felfedezhettünk az összecsapás során. A küzdelem 80 lépésig tartott, Cseparinov nehezen látta be, hogy a négy évvel fiatalabb rivális, Magnus Carlsen a remivel elődöntős lett.

A legjobb négy között Carlsen az amerikai Gata Kamskyval mérkőzik meg, akivel két éve helyosztót játszott a kilencedik helyért, és rájátszásban kapott ki. Kamsky az ukrán exvilágbajnokot, Ruszlan Ponomarjovot győzte le. A szicíliai védelmű második partiban Anatolj Karpov ellen 1996-ban ellen FIDE világbajnoki döntőt is játszott Kamsky remek stratégiával nyert. Ponomarjov nem talált ellenjátékot, gyalogszerkezeti gyengeségei végzetesek voltak.

A lettektől "igazolt" spanyol nagymester, Alekszej Shirov már a Tal-emlékverseny hajrájában is remekelt, formáját átmentette, lenyűgöző a játéka. Ifjú ellenfele, az orosz Dmitrij Jakovenko a nyerés kényszerével nem tudott megbirkózni, simán bukta el a második partit is. Az orosz-ukrán párharc, Jevgenyij Alekszejev és Szergej Karjakin párbaja szombaton folytatódik. Második játszmájuk már kevésbé békés mederben zajlott, de az eredmény nem változott, pontosztozkodás született.

A negyeddöntő második játszmáinak eredményei:
Alekszejev (orosz, 2716) - Karjakin (ukrán, 2694) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)
Jakovenko (orosz, 2710) - Shirov (spanyol, 2739) 0 - 1 (Angol megnyitás, 32)
Kamsky (amerikai, 2714) - Ponomarjov (ukrán, 2705) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 45)
Cseparinov (bolgár, 2670) - Carlsen (norvég, 2714) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 80)

A negyeddöntő eredményei:
Karjakin (ukrán, 2694) - Alekszejev (orosz, 2716) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Shirov (spanyol, 2739) - Jakovenko (orosz, 2710) 2 - 0
Ponomarjov (ukrán, 2705) - Kamsky (amerikai, 2714) 0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)
Carlsen (norvég, 2714) - Cseparinov (bolgár, 2670) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

Az elődöntő párosítása:
Shirov - Karjakin-Alekszejev
Kamsky - Carlsen