Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban döntetlennel végződött a Világkupa döntőjének harmadik játszmája. A spanyol Alekszej Shirov és az amerikai Gata Kamsky csatájában Shirov vezette a világos bábukat, és a spanyol megnyitású partiban a 9. lépésben tért el a párharc első összecsapásában látott változattól. Shirov a középjátékban két gyalogot is nyert, de meggyengült királyállása ellen Kamsky időzavarban is jó ellenjátékot ért el, kölcsönös időzavarban lépésismétléssel lett remi az ütközet. Kamsky 2-1-re vezet, és világossal játssza vasárnap a negyedik játszmát. Kamsky számára a döntetlen is a végső sikert jelentené, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval mérkőzhetne meg a kihívó jogáért.

A második játszma megnyerése után fokozott önbizalommal ülhetett sakkasztalhoz az amerikai Gata Kamsky. A partit követő alaposabb elemzések is alátámasztották, hogy remekül játszotta a partit, hibátlanul használta ki a spanyol Alekszej Shirov megingását, aki túlértékelte esélyeit. A világos tisztek támadásával szemben védtelen volt a sötét király.

Négyjátszmás meccsen kevés a javítási lehetőség, minden lépésnek fokozott jelentősége van. Shirov és Kamsky a párharc harmadik partijában is a spanyol megnyitásban csatázott, a spanyol nagymester választott más változatot, a 9.d4 mellett döntött. A foroszi szuperversenyen Shirov érzékeny vereséget szenvedett a variban az ukrán Vaszilij Ivancsuktól, de úgy ítélte meg, hogy kellő javítást talált. Kamsky azonban jó érzékkel kikerülte a folytatást, és érdekes középjáték alakult ki, ahol úgy tűnt, hogy Shirov felülkerekedik. Anyagi előnyt szerzett, két gyalogot is leütött, de Kamsky remekül érezte, hogy kellő ellenjátékot ad számára a meggyengült királyállás. A spanyol nagymester került időzavarba, s nem tudta elkerülni a lépésismétléses remit, aminek Kamsky örülhetett.

Forrás: [origo]

A Világkupa döntőjének harmadik játszmája:
Alekszej Shirov (spanyol, 2739) - Gata Kamsky (amerikai, 2714) döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)

A döntő állása:
Alekszej Shirov (spanyol, 2739) - Gata Kamsky (amerikai, 2714) 1 - 2 (döntetlen, 0 - 1, döntetlen)