Vágólapra másolva!
Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs, Szilágyi Áron és Decsi Tamás, vagyis az október eleji szentpétervári vívó-világbajnokságon aranyérmes kardcsapatunk számára véget ért a pihenő, az együttes megkezdte a felkészülést a következő évre, a pekingi olimpiára. Az Év sportolója szavazáson is elsőként zárható négyes tagjai azonban mielőtt kardot vettek volna a kezükbe, sílécet csatoltak a lábukra.

- Mikor kezdik a munkát? - kérdeztük Nébald Györgyöt, a kardválogatott szövetségi kapitányát.
- Már elkezdtük, az elmúlt héten egy ausztriai sítáborral, Schladmingban. A vb előtt hat hetet töltöttünk a tatai edzőtáborban, így nem biztos, hogy oda most szívesen visszamentek volna a fiúk, mindenképpen kellett nekik ez a kis változatosság. Most egész más környezetben, friss hegyi levegőn, hóban futhattak, volt sífutás is a programban, kirándultunk, nagyon kellemesen telt ez a néhány nap. Jelenleg pedig egy szponzori felajánlásnak köszönhetően Zalakaroson, ugyancsak abszolút ideális körülmények közepette végzi az alapozó felkészülést a csapat. A szállodában uszoda és fitneszterem is a rendelkezésünkre áll. A vívószakmai munkát a jövő kedden kezdjük el, heti öt keretedzéssel.

- Sífutásban hogy néz ki kardozónk ranglistája?
- Mondhatnám, hogy a szövetségi kapitány a legjobb, de komolyra fordítva a szót, mindenki becsületesen elvégezte a munkát. Akadt, aki kitartóbb volt, más technikásabb, rangsort azonban nem állítottunk fel.

- A vb előtt a csapatból betegsége miatt kimaradt Lengyel Balázs is ott volt a sítáborban?
- Sajnos a komoly vírusfertőzése után még nem tudott velünk jönni. Egyelőre terheléses kivizsgálásokra kell járnia, és egy hirtelen nagy terhelés könnyen visszaüthetett volna. Bízom benne azonban, hogy hamarosan bekapcsolódik a munkába.

- Említette, hogy a vb után szabadságot kapott a csapat, de a 17 éves Szilágyi Áron nem sokat pihenhetett, hiszen részt vett a prágai junior Eb-n is. Mit mondott neki azután, hogy egyéniben és csapatban is ezüstérmes lett?
- Áron valóban kevesebbet pihenhetett, de az ő fiatal szervezete vélhetően jobban is bírja a terhelést. Én is kint voltam az Eb-n, és azt gondolom, hogy a férfi szakág a két ezüsttel elégedett lehet. A lányok csapatban nem úgy szerepeltek, ahogy reméltük, de egyéniben ketten bekerültek a döntőbe, így összességében a junior Eb-n is jól szerepelt a kardválogatott.

- Mit gondol, az Év sportolója szavazáson hol végezhet a világbajnok férfi kardcsapat, a szövetségi kapitányok között pedig ön?
- Az bizonyos, hogy csapat az ugyancsak világbajnok Kolonics, Kozmann kenus duóval lesz versenyben az első helyért, és bizakodóak vagyunk. A vb-címet úgy szereztük meg, hogy legyőztük az előzetesen legnagyobb esélyesnek számító házigazda oroszokat, utána az ukránokat, a döntőben pedig a címvédő franciákat, vagyis nem volt sétagalopp a menetelésünk. Férfi kardcsapatban kilenc év elteltével lettünk újra világbajnokok, és a hazai vívósportnak is hatalmas lökést adna, ha mi nyernénk az Év sportolója szavazáson. Ami engem illet, a szövetségi kapitányok között talán bekerülök az első három közé.