Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a vaksakk Világkupa harmadik játéknapján Polgár Judit az indiai Pentala Harikrishna ellen sötéttel megnyerte az első partit, majd világossal remizett. A négy ponttal nagymesternőnk hármas holtversenyben második a hatfős mezőnyben. A kínai Bu Xiangzhi négy pontra növelte előnyét, világossal legyőzte Veszelin Topalovot, sötéttel kiharcolta a döntetlent. Két érdekes játszmát vívott a norvég Magnus Carlsen és az ukrán Szergej Karjakin, mindketten sötéttel nyertek. A negyedik játéknapon Polgár Judit a legfiatalabb résztvevővel, a 16 éves Magnus Carlsennel mérkőzik meg.

A viadal harmadik napján Polgár Judit az első partit sötéttel játszotta az indiai Pentala Harikrishna ellen, és jó érzékkel választotta a Nimzoindiai védelemben az egyik legbonyolultabb változatot. Jelentős időelőnyre tett szert, és állása is egyre biztatóbb volt. Időzavarban Harikrishna egy darabig jól állta a sarat, de a kapkodásban végül tisztet nézett el.

Az indiai nagymester a visszavágón hű maradt francia védelméhez, és Judit nem tudta áttörni sötét védőállását. A nyerésért és a remiért kapott 4 ponttal nagymesternőnk nagyot lépett előre, immár holtversenyben a második.

Változatlanul remek formában küzd a kínai Bu Xiangzhi, világossal szépen túljátszotta Veszelin Topalovot, aki reménytelen pozícióban bástyát nézett el. Világossal nem tudott revansot venni, s változatlanul sereghajtó.

Két elméletileg is érdekes partiban csatázott a két fiatal, a 16 éves Magnus Carlsen és a 17 éves ukrán Szergej Karjakin. Az első partiban Karjakin "házielemzés" áldozata lett, s ezt viszonozta a visszavágón, a Meráni-változatról többet tudott ellenfelénél.

A harmadik játéknap eredményei:
5. forduló:
Pentala Harikrishna (indiai, 2668) - Polgár Judit (magyar, 2708)0 - 1 (Nimzoindiai védelem,
Bu Xiangzhi (kínai, 2692) - Veszelin Topalov (bolgár, 2769) 1 - 0 (Benoni védelem, 37)
Szergej Karjakin (ukrán, 2694) - Magnus Carlsen (norvég, 2714) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 34)

6. forduló:
Polgár Judit (magyar, 2708) - Pentala Harikrishna (indiai, 2668) döntetlen (Francia védelem, 55)
Veszelin Topalov (bolgár, 2769) - Bu Xiangzhi (kínai, 2692) döntetlen (Szláv védelem, 59)
Magnus Carlsen (norvég, 2714) - Szergej Karjakin (ukrán, 2694) 0 - 1 (Félszláv védelem, 42)

A verseny állása:
1. Bu Xiangzhi 12 pont
2-4. Polgár Judit, Magnus Carlsen és Szergej Karjakin 8
5. Pentala Harikrishna 6
6. Veszelin Topalov 5

A negyedik játéknap párosítása:
7. forduló:
Polgár Judit - Magnus Carlsen
Veszelin Topalov - Szergej Karjakin
Pentala Harikrishna - Bu Xiangzhi

8. forduló:
Magnus Carlsen - Polgár Judit
Szergej Karjakin - Veszelin Topalov
Bu Xiangzhi - Pentala Harikrishna